Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Secret Chapter – Chapter One
Crime Records
Release datum: 18 oktober 2019
Tekst: Sjak Roks – 10 oktober 2019
“‘Chapter One’ is dus een erg prettige eerste kennismaking met Secret Chapter, zonder overigens te beweren dat dit echt een topper in het melodieuze metal genre is geworden.”
7.8/10

De relatief nieuwe Noorse melodieuze metal formatie Secret Chapter is opgericht in 2017 en nauwelijks twee jaar na het ontstaan komt hun twaalf tracks tellende debuut-album al op de markt, dat overigens zeer toepasselijk ‘Chapter One’ is getiteld. De band bestaat uit zanger Ole Alksander Wageius, gitarist Jon Aarseth, keyboard-speler Magnus Johansen, bassist Stian Stensrud en drummer Ronny Rocken Arntzen en doet me qua stijl erg veel denken aan een mix van Hammerfall en TNT. In de hardere stukken zijn de invloeden van eerstgenoemde, al dan niet bewust, onmiskenbaar aanwezig, terwijl de meer melodieuzere passages erg veel weg hebben van laatstgenoemde band. Daar komt nog eens bij dat de stem van zanger Wagenius erg vaak de hogere regionen opzoekt en daardoor wel wat weg heeft van het geluid van ex-TNT-zanger Tony Harnell. Het gaat veel te ver om te spreken van een schaamteloze TNT-kopie, want daar is de muziek gewoonweg te goed en te origineel voor, maar als je deze groep tot je favorieten rekent, zul je dit zeker enorm kunnen waarderen.

Ook de niet TNT-aanhangers zullen hier wel gecharmeerd van kunnen raken, want de ruimt drie kwartier speelduur van ‘Chapter One’ bevat genoeg sterke riffs, lekker ondersteunend keyboard-werk, prima zang en bovenal goed song materiaal om de liefhebber van melodieuze metal te kunnen pleasen. Luister maar eens naar nummers zoals ‘One Night Ain’t Enough’ (dat zo op een album van The Poodles had kunnen staan!), het commercieel getinte ‘Heavy Metal Love Affair’ of de eerste single ‘Blaze’ en je zult begrijpen waarom ik hier toch wel enthousiast van geraakt ben. Naast tien eigen composities vind je als bonus-tracks nog een “radio edit” versie van ‘Heavy Metal Love Affair’ en de TNT-cover ‘Everyone’s A Star’. Ze hebben dus erg goed begrepen dat ‘Heavy Metal Love Affair’ de nodige commerciële mogelijkheden heeft en ‘Everyone’s A Star’ pas de band als een maatwerk pak.

Ook geluidstechnisch hebben de vijf heren hun zaakjes goed voor elkaar, maar dat kan ook bijna niet anders met Andy La Roque achter de knoppen. ‘Chapter One’ is dus een erg prettige eerste kennismaking met Secret Chapter, zonder overigens te beweren dat dit echt een topper in het melodieuze metal genre is geworden. Daar is de kwaliteit van het song material (nog) niet goed genoeg voor, maar ‘Chapter One’ laat wel overduidelijk de potentie van Secret Chapter naar voren komen. Ik ben dan ook zeer benieuwd hoe deze band zich in de toekomst verder zal gaan ontwikkelen.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.