Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Second Brain – The Mind Awakes
Self Released
Release datum: 24 januari 2020
“Voor de meer avontuurlijke luisteraar is dit ‘The MInd Awakes’ in ieder geval een aanradertje.”
7.8/10
Berto I 22 april 2020

Second Brain is een Italiaanse band die is begonnen als een soort project, opgezet door bandleider Agravain samen met Lala Gabarth. Dit levert een debuut album op met de titel ‘Synthesis’ en een hoop positieve reacties. Op basis van die reacties besloten ze verder te gaan als volledige band en na twee jaar werken aan een nieuw album is daar sinds enige tijd nu ‘The Mind Awakes’.

De band mixt death metal met thrash metal met ook wat klassieke invloeden over doorheen. Wat direct opvalt, na het intro ‘(The Mind Asleep)’, is de aparte sound van de gitaren. Het klinkt een beetje als die van de band Mordred, een obscure thrash band uit de jaren tachtig en die wel wat gewenning vraagt. Als je daar doorheen kan luisteren, dan heb je gewoon zeven zorgvuldig geconstrueerde metalsongs waar goed over is nagedacht. Het technisch niveau ligt hoog en de veelzijdigheid van de songs maakt een plezierig album om naar te luisteren. De orkestraties liggen er niet te dik bovenop, waardoor het een uitgebalanceerd geheel blijft. De dynamiek, de breaks en de tempowisselingen maken het niet een album dat je even makkelijk op de achtergrond draait, het vraagt wel enige inspanning, al hoef je bij ‘Sickest Breed’ niet echt veel na te denken, alleen de muziek volgen en headbangen. Bij ‘King Of Treachery’ is dit anders, als je even niet oplet dan ben je de draad kwijt. Maar dit soort songs maken het album wel leuker om naar te luisteren.

Het album voegt in principe weinig toe aan het grote geheel van de death/thrash mix die er al verkrijgbaar is, al is de gitaarsound redelijk uniek te noemen. Voor de meer avontuurlijke luisteraar is dit ‘The MInd Awakes’ in ieder geval een aanradertje.