Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Scald – Will Of The Gods Is Great Power
High Roller Records
Release datum: 23 juli 2021
“Als je van doom houdt dan is dit geen aanrader maar een musthave.”
9.1/10
Bart Meijer  I 22 juli 2021

Je kunt zeggen dat het voor een band of een genre niet uitmaakt waar ze vandaan komen, maar ik ben dus wel zo niet objectief dat dit voor mij wel uitmaakt. De zoveelste Duitse power metalband kan heel interessant zijn, maar zal ik niet gauw uitproberen. Amerikaanse black metal, alhoewel in opgang, daar ben ik kritischer op dan Scandinavische. Dus wetende dat Scald een russische doom metalband is zorgde er wel voor dat mijn interesse piekte.

En niet vroegtijdig ook, want ‘Will Of The Gods Is Great Power’ is een mooi en sterk album. Het kwam in 1997 uit op cassetteband en werd destijds een soort cult klassieker. Vanwege dit gegeven en ook omdat het niet overgeproduceerde geluid bijdroeg aan een grootse en wat ruig aan de randjes atmosfeer. Minder goed nieuws is dat datzelfde jaar zanger Agyl overleed en daarmee de band het voor gezien hield. Deze zanger, daar wil ik gelijk even niks dan positieve dingen over zeggen. Zijn zang past duidelijk binnen het epic doom genre. Het is aanstekelijk, roept een bepaalde melancholie op, brengt de klaagzangen goed over en hij weet voldoende te variëren. Een doomstem pur sang.

Een stem die perfect past bij de enorme, grootse liederen die Scald speelt. Het is niet netjes om te zeggen, maar als er een genre uit een land komt waaruit dat niet zo vaak komt dan verwacht je ergens toch dat ze bands gaan naspelen die karakteristiek zijn voor dat genre. Dat doet Scald dus absoluut niet. Natuurlijk, we herkennen het één en ander in de muziek, maar Scald speelt hier heel originele composities. Lange nummers vol tragedie, maar zonder daarin te blijven hangen. Wat een omslachtige omschrijving denk je wellicht, maar wat ik wil zeggen is dat we te maken hebben met een gitaargedreven doomalbum waarbij de gitaren constant en plesant aanwezig zijn en de vocalen de verdoemende atmosfeer meer dan versterken. De ritmesectie speelt een belangrijke rol in dat ze de muziek overeind houden. Alles is compleet, en ik snap heel goed dat dit als een cult classic bestempeld kan worden.

In 2019 hervormde de band zich en naast een totaal nieuw album brengen zij hun debuutalbum ‘Will Of The Gods Is Great Power’ opnieuw uit. Op plaat en op cd en, voor de mensen die gewoon even willen proeven, ook digitaal. Ik ben er erg blij mee want dit was helemaal onder mijn radar door geschoten. Als je van doom houdt dan is dit geen aanrader maar een musthave.