Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Savage Deity – Decade Of Savagery
Inhuman Assault
Release datum: 28 november 2021
“Op het nummer ‘Perish Mangda’ speelde de van Cynic bekende Jason Göbel de gitaarsolo in. Zou hij op vakantie in Bangkok zijn geweest?”
7.8/10
Erik Boter I 1 december 2021

Thailand staat niet bekend om zijn florerende metal scene. Het land is meer bekend om mooie toeristische plekjes als het tropische eiland Phuket, de prachtige watervallen van Kanchanaburi en de tempels van Phanon Rung en Sukhothai.

Het daarom des te leuker om je te laten verrassen door het death metal gezelschap Savage Deity. De heren zijn afkomstig uit Bangkok, de miljoenenhoofdstad van Thailand. ‘Decade of Savagery’ is alweer hun vijfde album. Op een drummerswissel na (trommelaar Thinnarat kwam in 2013 bij de band) is de bezetting van het trio, gecompleteerd door bassist/brulboei Twish en gitarist Saran, sinds de oprichting in 2010 stabiel gebleven.

Ik moet zeggen dat ik ‘Decade of Savagery’ na een aantal luisterbeurten een hele prettige death metal plaat vind. De band maakt ietwat gedateerde muziek, die mij in muzikaal opzicht nog het meest doet denken aan Death ten tijde van hun eerste drie albums. De riffs zijn niet te ingewikkeld, maar wel erg pakkend. De nummers zitten volgestopt met tempowisselingen zonder hele technische gitaarloopjes. Het nummer ‘Kill this Cult’ is hiervan een goed voorbeeld.

In een track als ‘Skin the Saint’ zitten in de snellere loopjes ook speed- en thrashmetal invloeden verwerkt. Heel erg origineel klinkt het allemaal niet, maar mede door het swingende karakter van veel nummers en hier en daar een verrassend intro (‘Perish Mangda’) biedt ‘Decade’ je als luisteraar een afwisselend geheel, dat bovendien lekker droog werd geproduceerd. Op ‘Perish Mangda’ speelde de van Cynic bekende Jason Göbel de gitaarsolo in. Zou hij op vakantie in Bangkok zijn geweest?

De enige dissonant vind ik de stem van zanger Twish. Hoewel hij een prima grunt in de keel heeft, blijft het volume hoorbaar achter. Een gemiste kans om dat in de studio niet een beetje bij te werken. Na een aantal tracks kan het gebrek aan gebrul ietsjes op de zenuwen gaan werken bij de luisteraar. Dat is uiteraard van persoonlijke smaak afhankelijk. ‘Beneath the Sanctum’ sluit het album met lekkere Black Sabbath-meets-Slayer gitaarriffs af.

Death metal fans die in Thailand op vakantie zijn doen er goed aan naar een plaatselijke platenzaak op zoek te gaan en dit album daar te scoren. Support your locals, ook als het om death metal uit Thailand gaat!