Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Saturnus – The Storm Within
Prophecy Productions
Release datum: 10 juni 2023
“We zijn hier getuige en deelgenoot van één van de meest diepgaande en prachtige platen van het jaar. Beter kan doom/death metal niet worden!”
9.8/10
Vera Matthijssens I 28 juni 2023

De Deense melodieuze doom/death metal band Saturnus is een klasse apart, neem dit maar van ons aan. Sinds het debuutalbum ‘Paradise Belongs To You’ begin 1997 uitkwam, werd onze aandacht getrokken door het titelnummer: atmosferische passages vol droefheid met gesproken tekst, rollende grunts en Pink Floydiaanse gitaarsolo’s die dit alles op verrukkelijke wijze omarmen. De band bleef lange tijd mysterieus en onbereikbaar, tot ‘Veronika Decides To Die’ omstreeks 2006 daar verandering in bracht en we de band beter leerden kennen.

We kunnen met gepaste trots aankondigen dat Saturnus nu getekend is door Prophecy Productions en een nieuwe periode van bloei ingaat met het nieuwe album ‘The Storm Within’. Dat ging weer niet zonder ups & downs want twee (buitenlandse) nieuwe gitaristen stellen zich in dienst van de specifieke sound van Saturnus. Die is nog steeds in tact en wordt beheerd door zanger Thomas A.G. Jensen. Ook ditmaal heeft hij muzikanten gevonden die de voortzetting van het Saturnus geluid kunnen waarborgen.

Het werd trouwens tijd, want voorganger ‘Saturn In Ascension’ dateert al van 2012. Ook toetsenist Mika is teruggekeerd naar het oude nest en dit zestal schittert in zeven lange tracks op de nieuwe worp, goed voor ruim een uur verfijnde melancholie. De band heeft altijd kwaliteit boven kwantiteit gesteld en de songs worden rustig en kordaat opgebouwd naar apotheosen. Zo waait het titelnummer – meteen elf minuten lang – verstild je woonkamer binnen met afwachtende tokkelende gitaren vooraleer na drie minuten uit te barsten in volle glorie met de typische rollende grunts van Jensen. Een prachtig gesproken stuk vormt een kentering, waarna het met grunts en sierlijke gitaarsolo’s vervolgt. Ook al blijkt smart en kommer en kwel uit de songs, de muziek is van een grote, louterende  schoonheid. Luister maar naar de heldere klanken aan het begin van ‘Chasing Ghosts’, gevolgd door gesproken tekst en later grunts. Het ritme blijft traag, het pianospel van Mika wordt steeds prachtig aangewend. Naast de lange, trage epossen heeft Saturnus ook altijd enkele uptempo, vlotte songs voor ons in petto. Ditmaal is ‘The Calling’ zo vlot als ‘Christ Goodbye’ met duistere gotische invloeden en scheurende gitaarsolo’s. In die optiek bedachten we dat fans van Insomnium dit wel zullen smaken. Mika heeft het nummer ‘Even Tide’ geschreven – met opvallend veel klassieke piano – en dat wordt een knaller van jewelste met Paul Kuhr (Novembers Doom) in het ietwat zoete refrein. De hoogtepunten blijven ons bestoken, want ook het lange ‘Closing The Circle’ munt uit in sobere piano, gesproken stukken versus grunts en prachtige, echoënde gitaar leads in Pink Floyd trant. Een ander uptempo vlot nummer is ‘Breath New Life’ wat trouwens de derde single werd, terwijl afsluiter ‘Truth’ zich nog eens meer dan zeven minuten wentelt in verregaande melancholie, geheel in Saturnus stijl. We zijn hier getuige en deelgenoot van één van de meest diepgaande en prachtige platen van het jaar. Beter kan doom/death metal niet worden!