Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Santa Cruz – Katharsis
CMM
Release datum: 18 oktober 2019
Tekst: Wim Rueter – 09 oktober 2019
“Sommige nummers zijn best oké, maar die kamerbrede en echoënde drums gaan al snel tegenstaan.”
6.1/10

Oei, verander-alarm! Wie ooit de illusie mocht koesteren dat het Finse Santa Cruz een gelijkwaardige band was, helaas! Tijdens een tour met het Amerikaanse Fozzy vond zanger en gitarist Archie Cruz het tijd de bezem er door te halen. Archie de alleenheerser bleef alleen achter, de rest van de band mocht retour op het vliegtuig naar Finland. Vervolgens ging Archie naar Las Vegas en schreef aan deze nieuwe release ‘Katharsis’.

Voor de productie werd Kane Churko (o.a. Five Finger Death Punch, Ozzy Osbourne) ingevlogen en hij heeft het album productioneel tot de laatste naadjes dichtgesmeerd en een nu-metal sausje er over gegooid. Weg de Santa Cruz die bekend stond om toch zeer acceptabele rock in het straatje van bijvoorbeeld Skid Row. Dus niet alleen een nieuwe band rondom Archie (die ook allemaal de achternaam Cruz dragen, wat kinderachtig zeg), maar ook een nieuw muzikaal verenpak. Een verandering ten goede? De band, of moet ik zeggen Archie, is wel zijn herkenbaarheid verloren. Sommige nummers zijn best oké, maar die kamerbrede en echoënde drums gaan al snel tegenstaan. Opener ‘Changing Of Seasons’ had geen betere titel kunnen hebben, het is overigens wel één van de betere nummers. Ook ‘Testify’ is een goed gecomponeerd deuntje. Maar er staan ook twee enorme draken op dit album. De eerste is de ballad ‘I Want You To Mean It’. Dat klinkt al niet best, maar helemaal pijnlijk voor de oren is de cover van het Cindy Lauper hitje ‘Time After Time’. De grote vraag is natuurlijk waarom Cruz bedacht had dat dit een goed plan was, want hier doet hij namelijk niemand een plezier mee.

Het is afwachten wat ‘Katharsis’ gaat doen voor Santa Cruz, maar mij doet het in ieder geval weinig. Wat dat betreft is het cover artwork wat de plaat ‘siert’ wel maatgevend. Er zal vast iemand zijn best op gedaan hebben, maar meer dan een mager zesje voor de moeite gaat het allemaal niet worden. En dan ben ik nog gul ook.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.