Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Sanguisugabogg – Tortured Whole
Century Media
Release datum: 26 maart 2021
“Tezamen met ‘Urinary Ichor’ vormen zij de twee meest memorabele titels op dit album.”
5.2/10
Jessica Otten I 1 april 2021

Alle eerste indrukken van ‘down-tuned drug death metal band’ SANGUISAGABOGG wijzen naar een release welke wel in mijn straatje MOET passen. De beloofde old school death metal, goedkope 80’s horrorelementen en stoeptegel zangpassages doen mij dan ook glimlachend een eerste verkennend onderzoek naar de band uitvoeren. Helaas kwam ik al snel van een koude kermis thuis en laat ‘Tortured Whole’ veel te wensen over. De ‘for fans of sewage’- mention die de band zelf met de release aanlevert is in ieder geval op waarheid gebaseerd.

SANGUISAGABOGG (vrij vertaald naar: “Blood-sucking toilet”) brengt met ‘Tortured Whole’ hun debuutplaat op de markt, die op 26 maart 2021 werd uitgebracht via Century Media, als opvolger van hun EP ‘Pornographic Seizures’ uit 2019. De band’s eerste full-length, welke nog net onder deze noemer valt, bevat 11 tracks die in een schamele 33 minuten gepropt zijn. Trek daar nog eens 2 nummers van totaal 4.5 minuut aan volledig misplaatste en overduidelijke synth-‘fillers’ van af en je houdt 9 op elkaar lijkende Neanderthal-like death metal nummers over. De eerste track ‘Menstrual Envy’ doet nog hoop geven met een flinke pot agressie en stompende riffs, maar zakt na een minuut of twee voor de rest van het album al in. Een van de weinige noemenswaardige nummers is ‘Dead As Shit’, die toch onverwachts in het achterhoofd blijft hangen. Waarschijnlijk is dit nummer dan ook door Century Media als promosingel uitgebracht. Tezamen met ‘Urinary Ichor’ vormen zij de twee meest memorabele titels op dit album. De rest van de tracks glijden onopvallend voorbij zonder enig momentum of impact.

Is er dan helemaal niets goed aan dit album? Zeker wel! Het zware gitaargeluid van ‘Tortured Whole’ staat als een huis en blaast, zeker op hard volume, menig OSDM release omver. Daarnaast laten de gutteral vocals van zanger Devin Swank de maag, in positieve zin, heerlijk omkeren en worden de zanglijnen aangenaam verfrissend afgewisseld.

Vindingrijk of origineel? Nee. Iets wat we dan momenteel nodig hebben? Nee, helaas. ‘Tortured Whole’ doet niets meer dan het missende gevoel van live shows opwaaien. ‘Toilet’ bands zoals SANGUISAGABOGG hebben wat mij betreft geen full-length nodig, de live ervaring zal ongetwijfeld volstaan bij het overbrengen van de ‘boodschap’ (Ha!). De slam fans onder ons kunnen in ieder geval hun opblaaskrokodillen weer van zolder plukken wanneer de shows weer op gang komen.

Ik had gehoopt dat mijn eerste review for Lords of Metal een positievere insteek zou hebben, maar het mocht helaas niet zo zijn. De rol van “Tough Reviewer Rep” is bij deze aan mij toebedeeld en ach, iemand moet het doen. Een gewaarschuwd band telt voor twee. Nu eerst het tinitus-oproepende snaregeluid van ‘Tortured Whole’ maar eens uit de oren proberen te spoelen voor we verder gaan…