Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Saille – V
Black Lion Records
Release datum: 9 april 2021
“Een dynamisch, afwisselend en origineel album is wat de heren met ‘V’ naar voren brengen en ze bewijzen hiermee dat de band nog steeds aan het groeien is.“
8.6/10
Jessica Otten I 8 april 2021

Na 4 jaar keert Saille terug met hun 5e full-length album ‘V’. Deze nieuwe offering is de opvolger van het in 2017 uitgebrachte album ’Gnosis’, en zal op 9 april het daglicht zien via het Zweedse Black Lion Records. Het uit Nederland-België en Spanje afkomstige blackened death outfit heeft zich naar eigen zeggen in de afgelopen 4 jaar opnieuw uitgevonden met een ietwat andere muzikale en tekstuele inslag. Zelf ben ik al jaren bekend met Saille, sinds het debuut album ‘Irreversible Decay’ (2011), en ik ben dan ook zeer benieuwd wat de mannen er dit keer van gemaakt hebben!

Het album is wederom geproduceerd en gemixt door het enige overgebleven originele lid van de band Reinier Schenk, wie voor het eerst de synthesizers volledig in de kast heeft laten liggen. En eerlijk, dat is even wennen aangezien juist dit element zo kenmerkend was voor Saille. Reinier en de band geven zelf aan dat het tijd was voor een dramatische make-over, met een nieuw geluid, nieuwe thema’s en een nieuwe vocalist. Het resultaat? 8 totaal verschillende nummers met ieder zijn unieke verhaal en charme.

Elke track op ‘V’ is origineel en schotelt de luisteraar, door middel van de diversiteit in opbouw en instrumenten, een ander horror verhaal voor. Zo neemt Saille ons tijdens ‘Fetid Flesh’ (track 2) mee in een duivels ritueel over een zelfgemaakte jurk (drie keer raden van welk materiaal deze gemaakt is) en worden we bij ‘Loathsome Legacy’ (track 4) door de terugkerende dissonante pianopassage, gewaarschuwd voor het einde der tijden. ‘Terror Tapestry’ (track 7) brengt ons de sage over hekserij en zorgt door middels van de woede oproepende blasts voor dat extra stukje originaliteit. Er staan dan ook absoluut geen ‘fillers’ op ‘V’, elk nummer is met volle aandacht geschreven, gevormd en uitgewerkt.

Wat deze op zichzelf staande nummers met elkaar verbindt is het fantastische drumwerk, welke wel lijkt afgestemd op de zanglijnen en vertelwijze van de op zichzelf staande verhalen. Het drumgeluid ligt lekker in de mix, en met name de overheads in dit geheel voegen een extra dimensie toe. Het gitaargeluid is mij ietwat te digitaal, maar dat is enkel een kwestie van smaak. Nog 1 punt waar absoluut credits voor gegeven moeten worden is het originele solowerk van Saille, die in dit geval de kers op de taart is.

Een dynamisch, afwisselend en origineel album is wat de heren met ‘V’ naar voren brengen en bewijzen hiermee dat de band nog steeds aan het groeien is. De verandering van stijl heeft in dit geval een positieve uitwerking gehad, ondanks het risico wat hiermee genomen is. Well done!