Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Saga – Symmetry
V2 Records
Release datum: 12 maart 2021
“Saga heeft in ieder een mooi album uitgebracht dat iets vernieuwends laat horen, en dat is na ruim veertig jaar muziek maken zeker niet altijd evident”
7.5/10
Leon Vonk I 12 maart 2021

Saga is een band die altijd onder mijn radar heeft gevlogen, op de een of andere manier heb ik nooit echt naar hun muziek geluisterd. De band is al actief sinds 1977 en heeft in de loop der jaren de nodige successen gehad. Inmiddels hebben de Canadezen tweeëntwintig studioalbums en acht livealbums achter hun naam staan! Het ligt dus echt aan mij dat ik de band alleen van naam ken. Daar gaan we nu verandering in brengen. Net als veel andere bands had Saga in 2020 ineens tijd om de studio weer in te duiken en nieuwe muziek op te nemen. Het resultaat daarvan is vanaf deze maand te horen op het nieuwe album, ‘Symmetry’.

Dit keer heeft de band echter geen nieuwe liedjes geschreven maar hebben ze een aantal liedjes uit hun oeuvre opnieuw opgenomen, maar dan met een compleet akoestisch arrangement. Ik vind het altijd interessant wanneer rock of metal liedjes worden omgetoverd naar een akoestisch arrangement, soms werkt dat héél goed. Zo is ‘The Naked Truth’ van Golden Earring bijvoorbeeld een album waar ik graag naar luister. Ik kan gelukkig de fans geruststellen dat Saga goed werk heeft afgeleverd. De band heeft hun best gedaan om de originele partijen niet altijd maar klakkeloos over te nemen, maar hebben ze de liedjes uitgewerkt zodat ze goed vertalen naar een akoestische uitvoering. Bekende liedjes zoals ‘Wind Him Up’ krijgen daardoor een ander gevoel en lijken het bijna wel andere liedjes. Bij andere liedjes, zoals ‘Always There’ verandert er eigenlijk heel weinig en is alleen de gitaarsolo wat anders. Persoonlijk zou ik liever alleen maar liedjes hebben gezien die wat minder voor de hand liggen en dus echt vernieuwend klinken. Maar goed, het album klinkt verder uitstekend en ik vind ook dat klank van de akoestische gitaren erg goed is. Dat klinkt misschien een beetje gek maar dat spreekt zeker niet voor zich. Af en toe vind ik de opnames wel een tikkeltje rommelig klinken, wat komt doordat akoestische gitaren wat duidelijker hoorbaar zijn, maar echt storend is dat nooit.

‘Symmetry’ is een leuk album dat echt toegevoegde waarde heeft voor de fans van de band. Maar voor mensen die niet echt fan zijn vraag ik me af of dat voor hen óók zo is. Vind je akoestische muziek te gek? Dan misschien wel, maar als je niet warm wordt van akoestisch werk dan kan je het album waarschijnlijk beter eerst even op Spotify luisteren. Saga heeft in ieder een mooi album uitgebracht dat iets vernieuwends laat horen, en dat is na ruim veertig jaar muziek maken zeker niet altijd evident.