Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Sabiendas – Repulsive Transgression
Massacre Records
Release datum: 22 mei 2020
“Fans van Bloodbath, Death en consorten vallen zich geen buil met dit nieuwe album van Sabiendas.”
8/10
Erik Boter I 10 mei 2020

Hoewel de bandnaam anders doet vermoeden (‘Sabiendas’ is Spaans voor ‘bewust’) is Sabiendas een Duits death metal gezelschap dat met ‘Repulsive Transgression’ haar derde album aflevert. Hoewel de band aangeeft voornamelijk beïnvloed te zijn door Amerikaanse bands in hetzelfde genre, meen ikzelf toch ook Europese invloeden horen. Met name Zweedse death metal zoals Entombed dat vroeger maakte, hoor ik af en toe terug in de tracks op deze plaat. Dat kan ook te maken hebben met de gore onderwerpen waar vocalist Jan over brult: de menselijke duizendpoot (zoek die maar even op, er is ook een leuke horrorfim over gemaakt met dezelfde titel: ‘The Human Centipede’), necrofilie en kannibalisme om maar wat te noemen.

Muzikaal staat het allemaal als het spreekwoordelijke huis. De productie is prima. Helder met veel ruimte voor de drums en gitaren, die lekker smerig in de mix staan. De songs zijn uiteraard snel en agressief, maar swingen ook als een malle (en zo hoort dat ook!). Drummer Toni Merkel (familie?) wisselt zijn houthakkers drumstijl af met een blastbeat hier en een blastbeat daar, maar dat wordt nooit storend. De slaggitaren zijn megastrak ingespeeld. Boze man Jan heeft een strot die perfect bij het muzikaal gebodene past. Het eerder genoemde ‘The Human Centipede’ en ‘The Grey Man’ vind ik de beste tracks van het album omdat deze nummers de meeste afwisseling in zich hebben. De laatste kent zelfs een stemmig rustig stuk met een mooie gitaarsolo in plaats van een enorme tempoversnelling. Het houdt de muziek op dit album spannend.

Het album klokt met negen tracks (en een intro) met een totaal van nog geen veertig minuten wel wat kort. Nadat het laatste nummer ‘Dungeon Keeper’ met een laatste akkoord uitfade is het ineens op met de koek terwijl ik nog wel even door had willen bangen. Fans van Bloodbath, Death en consorten vallen zich geen buil met dit nieuwe album van Sabiendas.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.