Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Rush – Permanent Waves 40th Anniversary
Anthem/Universal
Release datum: 29 mei 2020
“Alle Rush ingrediënten zijn ruimschoots aanwezig, het geraffineerde drumwerk van Neil Peart, de stuwende basloopjes van Geddy Lee, het verfijnende gitaarspel van Alex Lifeson, de fantasievolle, intelligente teksten en de complexe ritmes met de incidentele uitstapjes naar andere genres.”
Richard Verbrugge I 18 juni 2020

In de jaren zeventig bouwde het Canadese trio een trouwe fanschare onder progrock liefhebbers op met albums als ‘2112’, ‘Hemispheres’ en ‘A Farewell To Kings’. Ze waren net wat ruiger dan Yes, King Crimson en consorten en spraken daarom ook veel hardrockers aan. Tot een doorbraak bij het grote publiek was het echter nog niet gekomen. Daar bracht het album ‘Permanent Waves’ uit 1980 en met name de single ‘The Spirit Of Radio’ verandering in. De muziek was compacter en toegankelijker dan op voorgaande albums en werd opgepikt door tal van radiostations. Die radiostations speelden een belangrijke rol in de doorbraak van Rush. Veertig jaar geleden moest MTV immers nog beginnen en waren er geen kanalen om muziek te streamen. Sterker nog, de consument had nog nooit van internet gehoord. Radio was destijds the place to be.

Deze in een nieuw jasje gestoken heruitgave past mooi in de traditie van Rush. De band is al een aantal jaren bezig met het uitbrengen van jubileumedities rond de veertigste verjaardag van hun albums. In voorgaande jaren werden we al getrakteerd op fraaie versies en ‘Permanent Waves’ is geen uitzondering. Bij het originele album is een bonus CD gevoegd met daarop opnamen die werden gemaakt tijdens de wereldtournee in 1980.

Veertig jaar later valt op dat de productie van Terry Brown de tand des tijds glansrijk heeft doorstaan want het album klinkt geen moment achterhaald. Het catchy ´The Spirit of Radio´ is nog steeds een genot voor het gehoor en dat geldt ook voor het opgewekte ´Freewill´ met jazzy basgitaarwerk van Geddy Lee. Het dromerige ´Jacob´s Ladder´ steekt fraai in elkaar en zorgt voor een mooie balans. Het ingetogen ´Different Strings´ en complexe ´Natural Science´ maken van dit album een tijdloze klassieker. Alle Rush ingrediënten zijn ruimschoots aanwezig, het geraffineerde drumwerk van Neil Peart, de stuwende basloopjes van Geddy Lee, het verfijnende gitaarspel van Alex Lifeson, de fantasievolle, intelligente teksten en de complexe ritmes met de incidentele uitstapjes naar andere genres.

Nu is ‘Permanent Waves’ een album dat alle Rush fans al in de kast hebben staan. Het gaat bij deze heruitgave natuurlijk om het bonusmateriaal: een cd vol livemateriaal. Geen compleet concert, maar nummers van verschillende concerten (Londen, Manchester en Missouri) die tot een geheel zijn gemixt zodat er niet van die irritante stiltes vallen. De nummerkeuze is fantastisch, zo krijgen we een uitvoering van de ‘Cygnus X-1’ cyclus te horen die niet eerder integraal op een officiële liveplaat verscheen. En wat te denken van ´Natural Science´! De geluidskwaliteit van deze oude opnamen is erg goed. Dat Rush ook op het podium topkwaliteit bood wisten we natuurlijk al. Daarom is het des te jammer dat we door het tragische overlijden van Peart, de band nimmer live meer kunnen aanschouwen. Deze heruitgave is een mooi eerbetoon aan de legendarische drummer.