Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Royal Hunt – Dystopia
Nonpoint Productions
Release datum: 18 december 2020
“Maar niet alleen het conceptuele verhaal is interessant, maar ook de muzikale invulling daarvan is van een erg hoog niveau.”
8/10
Sjak Roks I 04 januari 2021

De Deense progressieve heavy metal band Royal Hunt is al sinds enkele decennia actief en is met deze nieuwe plaat ‘Dystopia’ reeds toe aan hun vijftiende full-length studio album. Ondank het feit dat dit vijftal kwalitatief altijd ver de grijze middelmaat wist te ontstijgen ben ik de band in de loop der jaren enigszins uit het oog verloren en heb ik de laatste vier albums ‘A Life To Die For’ (uit 2013), ‘Devil’s Dozen’ (uit 2015), ‘Cargo’ (uit 2016) en ‘Cast In Stone’ (uit 2018) om wat voor reden dan ook volledig gemist. Dit nieuwe werkstuk ‘Dystopia’ laat echter horen dat Royal Hunt nog steeds een erg goede band is en ik zal de komende tijd dan ook zeker enige effort gaan doen om mijn Royal Hunt collectie weer te completeren.

‘Dystopia’ is qua tekstuele inhoud gebaseerd op de klassieke roman “Fahrenheit 451” van Ray Bradbury, dat het verhaal vertelt over een dystopische wereld waar boeken illegaal zijn en censuur de maatschappij in een stevige greep houdt. Maar niet alleen het conceptuele verhaal is interessant, maar ook de muzikale invulling daarvan is van een zeer hoog niveau. Het concept is weergegeven in erg interessant song materiaal met hierbij een prominente rol voor de virtuositeit van main songwriter/keyboardspeler André Anderson en gitarist Jonas Larsen terwijl ook zanger DC Cooper een glansrol voor zich opeist. Maar niet alleen laatstgenoemde laat zich vocaal van zijn beste kant zien, want ook gastzangers Mats Levén (in het geweldige ‘The Art Of Dying’), ex-Royal Hunt zanger Henrik Brockman, Mark Boals, Kenny Lübcke en Alexandra Andersen (op het eveneens prima ‘I Used To Walk Alone’) leveren een zeer positieve bijdrage aan ‘Dystopia’.

Naast de twee reeds genoemde songs zijn behoren in mijn beleving ook ‘Burn’ en ‘Snake Eyes’ tot de beter tracks op deze vijftiende Royal Hunt plaat, maar zoals we van deze band gewend zijn is het gehele album behoorlijk consistent qua niveau. De plaat staat bol van de majestueuze riffs, lekkere keyboard-partijen en zoals reeds aangegeven prima leadzang, terwijl we ook qua sound helemaal niets te klagen hebben. Dit is dan ook een plaatje dat iedere liefhebber van goede progressieve metal zal aanspreken en het heeft mij in ieder geval aangespoord om de nog missende Royal Hunt album aan mijn collectie te gaan toevoegen. Sterk staaltje van onze Deense vrienden!