Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Royal Hunt – Dystopia Part II
Northpoint Productions
Release datum: 28 oktober 2022
“Ook op hun zestiende full-length studio album weet Royal Hunt schijnbaar moeiteloos het ene na het andere prima nummer uit de hoge hoed te toveren”
8/10
Sjak Roks I 3 november 2022

In december van 2020 verscheen het eerste deel van het tweeluik ‘Dystopia’, die qua concept gebaseerd was op de klassieke Ray Bradbury roman “Fahrenheit 451’. Dat boek vertelt het verhaal over een dystopische wereld waar boeken illegaal zijn en waar de censuur de maatschappij in een stevige greep houdt. Het zal geen verbazing wekken dat ook deze “Part II” tekstueel gebaseerd is op datzelfde boek en net als op de eerste plaat is de tekstuele inhoud bijzonder interessant. Natuurlijk schiet je daar erg weinig mee op als het song materiaal waarin dit concept verpakt zit van geen kanten deugt, maar daar hoef je bij onze Deense vrienden van Royal Hunt geen angst voor te hebben.

Songwriter en keyboardspeler André Anderson heeft weer de nodige prima nummers bij elkaar gepend, waarin volop ruimte is gelaten om zijn eigen virtuositeit de vrije loop te laten maar ook gitarist Jonas Larsen krijgt volop de gelegenheid om te excelleren.

Ook op hun zestiende full-length studio album weet Royal Hunt schijnbaar moeiteloos het ene na het andere prima nummer uit de hoge hoed te toveren. Niet alleen de beide eerder genoemde instrumentalisten weten te overtuigen, maar ook zanger D.C. Cooper laat zich vocaal niet onbetuigd en drukt met zijn krachtige stemgeluid een behoorlijke en belangrijke stempel op het aanwezige song materiaal. Dat levert de nodige bijzonder fraaie momenten zoals zoals het lange ‘Thorn In My Heart’, het melodieuze ‘Live Another Day’ en het epische ‘Scream Of Anger’ om er maar een paar te noemen. Maar ook de instrumentale track ‘The Purge’ is de moeite van het beluisteren zeker waard. Net als op het eerste deel heeft men vocale ondersteuning gekregen van gerenommeerde zangers zoals onder andere Mats Léven, Mark Boals en Henrik Brockmann en dat geeft toch een extra cachet aan het geheel. ‘Dystopia Part II’ is net als het eerste deel wederom een uitstekende progressieve metal plaat geworden, die zijn weg naar de liefhebbers van het genre wel zal gaan vinden. Royal Hunt heeft in zijn lange carrière nog nooit een slecht album afgeleverd en deze ‘Dystopia Part II’ houdt deze traditie moeiteloos in ere.