Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Robby Valentine – Embrace The Unknown
Valentine Music Productions
Release datum: 21 oktober 2023
“Vooral het titelnummer, dat verhaalt over de problemen met zijn gezichtsvermogen en de acceptatie hiervan, is een fantastische compositie die wat mij betreft een nieuwe kans op de Nederlandse radio verdient.”
7.8/10
Sjak Roks I 15 december 2023

De muzikale duizendpoot Robby Valentine zal altijd gelinkt blijven worden met de monsterhit ‘Over And Over Again’ uit 1992. Dat is best wel jammer omdat Robert Kempe, zoals Robby Valentine in het dagelijkse leven heet, echt wel wat meer in zijn mars heeft. Dat heeft hij gedurende een groot aantal jaren middels een aantal prima platen wel bewezen. Een tweetal jaren na het in 2021 verschenen ‘Separate Worlds’ is het weer tijd de volgende uitstekende plaat, zijn inmiddels dertiende full-length studio-album ‘Embrace The Unknown’. Robert heeft het de laatste jaren niet gemakkelijk gehad vanwege een sterk verminderd gezichtsvermogen, maar enorm veel doorzettingsvermogen en liefde voor de muziek zorgen er voor dat hij zich hierdoor niet uit het veld laat slaan. Daar kun je niets anders dan erg veel respect voor hebben, zeker als je weet dat hij voor ‘Embrace The Unknown’ al het song materiaal zelf heeft geschreven, ingespeeld en ingezongen.

Zoals gewoonlijk is ook ‘Embrace The Unknown’ een heerlijk bombastisch werkstuk geworden met veel variatie in het geoffreerde materiaal. Natuurlijk komt zijn grote voorliefde voor Queen regelmatig om de hoek kijken, maar het zou Robert schromelijk tekort doen om deze plaat af te doen als een Queen-aftreksel. Daar zijn de nummers gewoonweg te goed voor. Vooral het titelnummer, dat verhaalt over de problemen met zijn gezichtsvermogen en de acceptatie hiervan, is een fantastische compositie die wat mij betreft een nieuwe kans op de Nederlandse radio verdient. Maar er is nog veel meer moois op ‘Embrace The Unknown’ te vinden zoals bijvoorbeeld ‘Shadowland’, ‘Break The Chain’ of ‘Life is A Lesson. De ware kracht van de plaat is echter dat het niveau nergens inkakt. De balans tussen toetsen en gitaar is prima en er is veel aandacht besteedt aan de erg sterke achtergrondzang. Te samen met het gevarieerde song materiaal zorgt dat er voor dat ‘Embrace The Unknown’ de moeite van het beluisteren meer dan waard is en dat de plaat van begin tot eind weet te boeien. Natuurlijk zal ook deze dertiende Robby Valentine release niet in staat zijn om een erg grote groep nieuwe fans aan te boren, maar al diegenen die de eerdere releases van Robert op de juiste waarde wisten te schatten zullen net als ik ook erg content zijn met ‘Embrace The Unknown’.