Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
River Of Souls – Usurper
Self Released
Release datum: 15 mei 2020
“Je hoort gewoon een volwassen band die weet wat ze willen en dat ook vakkundig uitdragen.”
8.6/10
Pim Blankenstein I 03 mei 2020

Een tijdje terug sprak ik Paul Beltman over het nieuwe River Of Souls album. Zijn vraag was vooral of ik een recensie wilde schrijven, hetgeen uiteraard geen probleem was. Het debuut ‘The Well Of Urd’ werd besproken door collega Marcel die helaas veel te vroeg is heengegaan. Paul had graag willen weten wat Marcel van dit nieuwe werkstuk zou vinden. Hij denkt dat Marcel bepaalde passages op ‘Usurper’ te gek had gevonden. We zullen het nooit weten, maar elke keer als ik naar River Of Souls luister, denk ik aan onze overleden collega.

Na ‘The Well Of Urd’ had de band te kampen met wat line-up wisselingen. De kern bestaande uit Paul Beltman op gitaar en drums (in de studio), Benjamin Hoogers op bas en zanger Bart de Greef liet zich echter niet uit het veld slaan. In 2018 verscheen de EP ‘The Nihilist’ op tape en digitaal. Een jaar later nog de digitale track ‘Prometheus Unbound’ en nu dus een nieuw volledig album. Net als alle voorgaande releases in eigen beheer uitgebracht. En wel op zeer professionele wijze. De CD ziet er fantastisch uit. En de digipack editie is ook om de vingers bij af te likken. Maar later iets meer daarover.

Ik ben zeer te spreken over ‘Usurper’. Ten eerste omdat het geheel gewoon erg goed klinkt. De volle sound knalt erg aangenaam uit de speakers. Daarmee scoor je duidelijk punten. Wat mij ten tweede bevalt, is de manier waarop River Of Souls de songs componeert. Doordat er een vrij breed scala aan invloeden is, komt de band vrij origineel over. Het is dan ook niet continu pure doom/death wat de klok slaat. Je hoort ook invloeden uit de melodieuze death metal hoek en zelfs wat black metal-achtige passages. Juist de variatie in stijlen en dus ook tempo maakt het een prettig album om naar te luisteren. Je hoort gewoon een volwassen band die weet wat ze willen en dat ook vakkundig uitdragen. Ik raad iedereen aan om deze band een kans te geven.

River Of Souls is sowieso een aanwinst voor de Nederlandse scene. Op één of andere manier zijn er de laatste jaren een paar steengoede doom/death metalbands opgestaan die Nederland weer op de kaart zetten. Het mooie is dat al deze bands uniek zijn qua sound en dat is ook wel typisch Nederlands vind ik. Dus naast bands als Treurwilg, Façade en Beyond Our Ruins is River Of Souls een verrijking. En we hadden al de nodige geweldige doom/death bands rondlopen.

Ik wil nog even aankaarten dat ‘Usurper’ naast een reguliere CD editie ook als digipack verkrijgbaar is. Deze versie is gelimiteerd tot 100 stuks en bevat een extra CD. Daarop staan de eerder genoemde digitale single ‘Prometheus Unbound’, niet eerder verschenen demoversies van de songs ‘Remembrance’ en ‘Into The Unlight’, en een zeer geslaagde cover van het My Dying Bride nummer ‘God Is Alone’. Probeer deze editie dus te pakken te krijgen.