Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Riot V – Mean Streets
Atomic Fire Records
Release datum: 12 april 2024
“Het kwaliteitsniveau op ‘Mean Streets’ is erg consistent te noemen en dat zorgt er voor dat de plaat erg lekker wegluistert”
8/10
Sjak Roks I 30 april 2024

In 2025 bestaat de uit New York afkomstige heavy metal formatie Riot (V) reeds vijftig jaar, maar ze zijn nog steeds in staat om uitstekende plaatjes af te leveren. Natuurlijk hadden ze hun hoogtijdagen tijdens de eind jaren zeventig, begin jaren tachtig met ‘Narita’ (uit 1979) en ‘Fire Down Under’ (uit 1981), maar ook albums zoals ‘Thundersteel’ (uit 1988) en ‘The Privilege Of Power’ (uit 1990) behoren tot het beste wat deze band heeft afgeleverd. De drijvende kracht achter het huidige Riot is bassist Don van Stavern, die er al sinds 1986 voor zorgt dat de vele bezettingswisselingen die de band in de loop der jaren heeft ondergaan niet tot het einde van Riot hebben geleid. Hierbij heeft hij zeker de hulp gekregen van gitarist Mike Flyntz die ook al vanaf 1989 meedraait. Sinds 2014 is de huidige zanger Todd Michael Hall onderdeel van Riot en zijn krachtige en herkenbare stemgeluid hebben er voor gezorgd dat de meer recente releases zoals ‘Unleash The Fire’ (uit 2014) en ‘Armor Of Light’ (uit 2018) het kwaliteitsniveau van de eerder genoemde klassiekers weer ging benaderen.

Die trend wordt moeiteloos doorgezet met deze ‘Mean Streets’, waar we maar liefst zes jaar op hebben moeten wachten. De twaalf neergepende nummers klinken erg fris en energiek en worden gekenmerkt door prima gitaarwerk van de reeds eerder genoemde Mike Flyntz en zijn kompaan Nick Lee, terwijl de zang van Todd Michael Hall per release alleen maar beter lijkt te worden. Dat zorgt voor de nodige fraaie momenten met heerlijke nummers zoals het prima ‘Hail To The Warriors’, ‘Love Beyond The Grave’, ‘Mortal Eyes’ en ‘Open Road’, maar de rest van het materiaal doet hier niet veel voor onder. Het kwaliteitsniveau op ‘Mean Streets’ is erg consistent te noemen en dat zorgt er voor dat de plaat erg lekker wegluistert. Riot (V) mag dan volgend jaar Abraham gaan zien, maar zolang ze albums zoals deze ‘Mean Streets’ blijven afleveren bewijzen ze eens te meer dat er nog geen enkele sleet op dit vijftal zit. De hoogtijdagen van weleer zullen zeer waarschijnlijk niet meer geëvenaard of zelfs overtroffen worden, maar eenieder die van goed uitgevoerde traditionele heavy metal houdt kan dit nieuwe album van Riot (V) weer blindelings aanschaffen. Kwaliteit is nu eenmaal gegarandeerd bij onze Amerikaanse vrienden!