Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Rhapsody Of Fire – I’ll Be Your Hero
AFM Records
Release datum: 04 juni 2021
“Rhapsody Of Fire is een sterk handelsmerk en alleen al de naam zal altijd aandacht genereren, maar dit mes snijdt aan twee kanten. Het zal voor Staropoli en de zijnen namelijk vrijwel onmogelijk worden uit de schaduw van de eigen geschiedenis te stappen.!”
7/10
Jori van de Worp  I 1 juli 2021

Rhapsody Of Fire heft een aantal lastige jaren achter de rug. In de periode 2011 – 2016 vertrok druppelsgewijs vrijwel de hele band en bleef toetsenist Alex Staropoli als enige bandlid van het eerst uur over. Lijdzaam moest Staropoli toezien hoe “zijn” band veranderde in een draaideur voor muzikanten. De productiviteit van nieuwe muziek nam een duik en de band donderde naar beneden op de touraffiches, en werd van steevaste headliner ineens support act voor jongere bands zoals Orden Ogan. En in 2019 was daar ineens het album ‘The Eighth Mountain’ wat een heel aardig power metal album was, maar teveel van de ingrediënten die een Rhapsody album maken ontbraken. Twee jaar later is er een nieuwe EP met de opvallende titel ‘I’ll Be Your Hero’.

Het acht titels tellende schijfje bevat als eerst en als meest interessante het nieuwe titelnummer,‘I’ll Be Your Hero’. Opbeurende melodielijn, pakkende tekst en meezingbaar refrein en ook de lichte vocalen van Giacomo Voli, die zo Chris Bay in Freedom Call zou kunnen vervangen. Dit is in alle opzichten een uitstekende Freedom Call kraker, want als je niet zou weten dat het om een Rhapsody gaat had je het ook nooit geraden. Hier wordt geen groots verhaal verteld, hier horen we geen meeslepende symfonieën en hier is eigenlijk niks echt spannends aan. Leuk power metal nummer wat goed in elkaar zit en oerdegelijk ingespeeld is, absoluut geen Rhapsody.

Wat we verder nog vinden is een folky versie van ‘Where Dragons Fly’, in de stijl van bijvoorbeeld ‘Forest Of Unicorns’ of ‘Village Of Dwarves’. Voor twee live tracks is de geuze gevallen op ‘Rain Of Fury’ en ‘The Courage To Forgive’, beiden lekker vlotte en opzwepende tracks die bewijzen dat de band live nog altijd zijn mannetje staat. De laatste vier nummers zijn ingeruimd voor ‘The Wind, The Rain And The Moon’ van het vorige album en vertalingen hiervan in het Italiaans, Spaans en Frans. Vooral de Italiaanse versie maakt indruk. Of je het nu verstaat of niet, het blijft een mooie taal en Rhapsody klassiekers als ‘Lamento Eroico’ hebben er ook wel bij gevaren.

‘I’ll Be Your Hero’ moet een opwarmer vormen voor het nieuwe album, maar weet daar eigenlijk niet in te slagen. Het draait hier hoofdzakelijk om dat ene nummer, en dat laat geen ruimte voor interpretatie: De band die we kennen uit de Luca/Fabio tijd is verleden tijd. Rhapsody Of Fire is een sterk handelsmerk en alleen al de naam zal altijd aandacht genereren, maar dit mes snijdt aan twee kanten. Het zal voor Staropoli en de zijnen namelijk vrijwel onmogelijk worden uit de schaduw van de eigen geschiedenis te stappen.