
Reject The Sickness – interview met Guy (vocals)
Guy Vercruysse: “Als we morgen zouden stoppen met de band, kunnen we zeggen dat we echt mooie dingen hebben gedaan waar we trots op zijn”
Het Belgische Reject The Sickness is al actief sinds 2010 en brengt met ‘Signs Of The End’ hun vierde album uit. Live zorgen ze steevast voor ware explosies op het podium door hun energieke mix van death metal en metalcore. Ook op plaat wordt die agressie weergeven. Zo staat het nieuwe album alweer garant voor acht mokerslagen. Ondanks alle agressie, is zanger Guy een vriendelijke kerel en zo kreeg ik een leuk gesprek over het album, de band zelf en het feit dat een platenlabel geen vereiste meer is voor succes.
Koen de Waele Ι 16 mei 2025
‘Signs Of The End’ is het nieuwe album. Was het een moeilijke bevalling of viel het nog mee?
Eigenlijk viel het vrij goed mee. We hebben er gewoon langer over gedaan dan anders. Dit keer hebben we bewust echt tijd genomen om eraan te werken. Vroeger wilden we altijd snel een product afleveren, zoals veel bands dat misschien nog doen. Maar nu dachten we: laten we er eens goed over nadenken. Waar willen we naartoe? Hoe willen we dat het klinkt?
We hebben veel geschreven, opgenomen, gespeeld, en zijn steeds weer teruggegaan naar de schrijftafel. Voor de allereerste keer kunnen we nu zeggen dat we echt tevreden zijn met alle acht nummers. We willen ze allemaal live spelen. Het zijn geen fillers, maar nummers waar we echt achter staan en hard aan gewerkt hebben. Ze kloppen in ons hoofd en voelen als ons.
Na vijftien jaar hebben we misschien wel het begin van iets nieuws gevonden. Reject The Sickness is altijd al een beetje Reject The Sickness geweest. Mensen kennen ons en weten hoe we klinken en wie we zijn. Maar nu voelt het alsof dit echt ons is. Dit zijn wij.
Niet dat jullie ooit een vrolijke band geweest zijn maar een titel als ‘Signs Of The End’ klinkt echt wel donker. Is dat een beetje geïnspireerd door de huidige wereldsituatie?
Meestal gaan onze teksten over mijn werk. Ik ben hoofdbegeleider in een voorziening voor meisjes tussen twaalf en achttien jaar, dus conceptueel gaat Reject The Sickness bijna altijd daarover. ‘Science of the End’ is een uitzondering. Dat nummer gaat eigenlijk over de mensheid en hoe wij onszelf volledig naar de zak aan het helpen zijn. Het is een oproep tegen het einde van alle wereldreligies en het dogma erachter, evenals alles wat met terrorisme te maken heeft. Als we zo blijven doorgaan, is het klaar. ‘Science of the End’ gaat hierover. Iedereen kijkt naar de wereld en wat er gebeurt. Ofwel gebeurt het en is het te laat, ofwel kunnen we nu nog iets doen. De tekst geeft geen antwoord, maar is meer een hersenspinsel over de absurditeit van religie. Het gaat niet specifiek over een bepaalde religie, maar over alles wat met terrorisme te maken heeft. Het gaat niet om een bepaalde strekking of type geloof, maar om alles wat anderen onderdrukt of een dogma oplegt.
Tijd voor een intro is er niet. Met ‘The Messenger’ wordt er van in het begin stevig ingehakt. Heb jij zoiets van geen tijd verspillen met een opbouwende intro maar er direct invliegen?
We hebben een intro geschreven die alleen op de cassette te vinden is. Dat is het enige medium waarop we het hebben gezet. We hadden een intro, maar we weten niet zeker of we er spijt van hebben dat het erop staat. We wilden hem sowieso niet op Spotify zetten of gebruiken voor de videoclip. Onze mixer, Christian, vond dat alles zo rechtdoor was. We hadden één nummer, ‘Fall From Grace’, dat een intro nodig had. We wilden niet alleen maar rammen, rammen, rammen. We hebben er goed over nagedacht en besloten die intro te gebruiken. Het is nu onze live intro. Het was volledig muzikaal, zonder toeters en bellen. Het paste heel goed in het concert. Maar we dachten ook: beter gewoon met de deur in huis vallen.
Uiteraard speelt agressie een grote rol in jullie muziek en gaat het er stevig aan toe. Toch hoor ik in het gitaarwerk op dat nummer ook iets van drama en verdriet. Is dat iets wat bewust gedaan is of ben ik de enige die dat erin hoort?
Ik denk inderdaad dat er zoiets te horen is. Dat vond ik ook al bij de vorige plaat, sinds Zoran van Bellegem bij ons speelt. De combinatie van Zoran en mij is verantwoordelijk voor de meeste muzikale zaken. We hebben een hele goede klik, maar bij hem zit er ook iets melancholisch in. De toon die hij kiest op zijn gitaar, dat klopt wel. De keuzes die hij maakt bij het opbouwen van zijn ritmes, hij is een heel goede gitarist en zou alle solo’s kunnen spelen. Maar hij houdt het graag vrij eenvoudig op melodisch vlak, terwijl er toch veel melodie in zit. Ik snap wat je bedoelt. Er zit iets melancholisch, iets triestigs in. Dat klopt.
Hoewel je death metal en metalcore speelt, is er hier en daar toch nog wat ruimte voorzien voor iets extra. Zo bevatten ‘We Enslave Angels’ en ‘Fall From Grace’ wat een episch begin. Wie let op die details en extra laagjes?
Dat geldt eigenlijk voor de hele band. We hebben een nieuw proces gevolgd. Vroeger zetten we altijd de muziek en de drum erop met twee leden, en dat was het. Dan gingen we de studio in en zagen wel waar we uitkwamen. Dat hebben we nu anders gedaan. We zijn gegaan naar “less is more”. We hebben veel dingen eruit gelaten en ook veel dingen opnieuw toegevoegd. Daardoor komen de details meer naar voren, bijvoorbeeld bij ‘We Enslave Angels’. Dat – core dat erin zit, daar is heel goed over nagedacht. Hoe luid moet dat staan? We hebben niet zomaar over één nacht ijs gegaan. We hebben heel goed nagedacht. Welke sfeer willen we hier brengen? En hoe gaan we dat doen? Het is echt goed doordacht. Daarom zijn we er zo trots op.
‘Signs Of The End’ mag je zo wat beschouwen als het absolute hoogtepunt waar zowat alles inzit. Is dat het nummer waar het meeste werk in zit ook?
Ik denk dat in ‘Dark Times’ het meeste werk is gestoken. Een deel van ‘Dark Times’ is een nummer dat we een beetje hebben bewerkt vanuit onze allereerste plaat. Omdat we nu vijftien jaar bestaan, hebben we een klein stukje uit een oud nummer genomen en dat verwerkt tot iets volledig nieuws. Er kroop zoveel werk in omdat het het moeilijkste was om tot een nummer te combineren. Maar ik denk dat het klopt wat je zegt: ‘Signs of the End’ is onze start voor de toekomst. Ik denk inderdaad dat daar alles samenkomt. We gaan een video-première krijgen voor ‘Signs of the End’ in Decibel Magazine. Ik moest toen een klein stukje schrijven, en wat ik geschreven heb, is vijftien jaar Reject The Sickness die in dat nummer samenkomt. Dat klopt wel. We zijn ook heel trots om onze afsluiter van die plaat te kunnen maken. Het is zeker niet het einde van Reject The Sickness.
Zelf werk je ook in de bijzondere jeugdzorg. Een plaats waar je echt wel wordt geconfronteerd met schrijnende toestanden. Hoe staat de echte Guy in het leven?
Hoe sta ik in het leven? Ik probeer mijn leven in balans te houden. Ik loop heel graag en ga drie tot vier keer per week hardlopen. Dat is voor mij de uitlaatklep van mijn werk. Op vrijdagavond ben ik veel met muziek bezig. Elk vrij moment vul ik met muziek. Dat is mijn leven: mijn gezin, mijn vrouw, mijn kind. Dat is de balans in mijn leven. Ik vul dat aan met hardlopen. Ik doe mijn werk supergraag en zie de jongeren waarmee we werken heel graag. En dan is er Reject The Sickness. Dat is voor mij dé uitlaatklep. Het is wat ik nodig heb om op maandag weer aan het werk te gaan en te zeggen: oké, we gaan er weer voor. Het is een beetje hetzelfde als hardlopen. Het helpt me ontstressen.
Ondertussen bestaat de band 15 jaar. Hoe zou je de evolutie van Reject the Sickness sinds de oprichting beschrijven?
Als je als jonge band begint, is de sky bij wijze van spreken the limit. Je ziet de eindmeet niet en wilt zoveel mogelijk doen, zelfs voor een appel en een ei spelen. Dat moet je allemaal doen. Nu zijn we veel concreter en weten hoe onze show eruitziet. Vroeger probeerden we van alles, wat logisch is. Welke stijl vinden we leuk? Tegen de tijd dat je dat allemaal hebt gevonden, zaten we echt wel rond 2016-2017. We zijn al heel lang bezig voordat we zeiden: nu beginnen we te voelen wie we zijn als band. Dat is de evolutie. Toen we dat hadden, kwamen we tot rust. Reject The Sickness kwam vroeger nooit tot rust. Ik ben de persoon die alles regelt, de “band-nazi” zoals ze zeggen. Je hebt het wel nodig, we hebben een mooie democratie, maar iemand moet de touwtjes in handen nemen. Ik voelde altijd onrust, ik wilde van alles doen en overal geraken. Nu hebben we die rust gevonden. Alle mooie dingen die komen, pakken we. In 2024 hebben we bewust bijna één optreden gespeeld en gezegd: we gaan werken aan de plaat. Dat zou ik vroeger nooit gedaan hebben. Stilvallen was voor mij dood. Nu ben ik ouder, ik ben 46 jaar, en iedereen in de band is een stuk ouder. Die rust is er nu, vooral de rust en het genot van samenspelen. Als we morgen zouden stoppen met de band, kunnen we zeggen dat we echt mooie dingen hebben gedaan waar we trots op zijn. We zijn geen grote band zoals Fleddie Merculy, maar we hebben mooie dingen gehad. We zijn op tour geweest en ik hoop dat nog te kunnen doen. Maar die rust, de rust in de dingen die we mogen doen, dat is de grootste evolutie.
Jullie zaten al bij Mighty Music en bij WormHoleDeath. Opvallend is dat ‘Signs Of The End’ in eigen beheer wordt uitgebracht. Hoe komt dat eigenlijk?
Hoe komt dat eigenlijk? Wel, de plaat was af en we begonnen te zoeken naar labels, zoals we elk jaar doen. We hadden een bepaald budget in gedachten. Mensen die niet altijd in de muziekwereld zitten, denken vaak: wauw, je bent getekend bij een label. Maar als je realistisch en eerlijk bent, weet je dat het veel geld kan kosten om bij een label te tekenen. We kregen bepaalde aanbiedingen, maar dachten: wat hebben ze eigenlijk voor ons gedaan? We hebben bijvoorbeeld zelf Gordon Music ingeschakeld om onze plaat professioneel te promoten, omdat we vonden dat het anders niet veel zou opleveren. We hadden een budget, dat we samen hadden gespaard. We hadden een mooie pot om iets mee te doen. Toen dachten we: gaan we dat nu echt opnieuw in een label steken? We hebben labels gecontacteerd en bijna deals gehad, maar besloten het niet te doen. Sommige labels zaten vooral op Bandcamp, en we vroegen ons af of dat het bereik had dat wij wilden. We hebben ook met grotere labels zoals Massacre gesproken, maar dat kost allemaal veel geld. Uiteindelijk besloten we het zelf te doen en investeerden enorm in promotie. We hebben een distributiedeal bij Sonic Rendezvous, dus ons album ligt op de plaatsen waar wij willen dat het ligt. Voor ons is het nu een onafhankelijke release. Vroeger zouden we die rust niet gehad hebben. Een label op je plaat ziet er mooi uit en sommige labels kunnen echt dingen doen die jij als band niet kunt doen. Maar voor waar wij nu staan, en met de rust die wij nu hebben, kunnen we tevreden zijn met wat we gedaan hebben. Mike van Hardlife Promotion liet me weten dat we konden telefoneren met Marcel van Sonic Rendezvous. Toen dacht ik: zo kan het ook. En dan vind je het minder erg dat je geld uitgeeft aan promotie en andere zaken. We hadden een extra backdrop en het concept van het podium moest er zo uitzien. Dat kan allemaal omdat je meer controle hebt over de financiën. Die controle over het geld is eigenlijk wel beter. Bij vorige labels voelde het soms als geld in een put smijten. Vroeger zou je dat niet durven realiseren, maar je zit in een Belgische band. Loop niet naast je schoenen, het is ook maar wat je bent. Je bent Reject The Sickness. Dat is mooi, je ziet het supergraag. Dat is ons hart. Maar je kunt het zelf, momenteel kun je het zelf. Het mooie eraan is dat er ooit een label kan komen dat zegt: we doen nog een re-release of iets dergelijks. Of voor de volgende plaat, dat ze zeggen: we hebben iets gehoord dat ons echt aanspreekt. Waarom niet? Maar voor nu is dit voor ons voldoende. We denken dat we het zo ook kunnen doen.

Iets waar Reject The Sickness altijd garant voor staat is het prachtige artwork. Het bevat zoals altijd veel grafische vormen. Is dat zoiets waar jij voor kiest en wat het handelsmerk geworden is.
Ik vind het altijd leuk als het conceptuele van Reject The Sickness terugkomt. Nu is dat inderdaad zo. Het meisje op de hoes is een beetje gelinkt aan mijn werk. De maatschappij die haar omhult, het gevoel van gevangenschap, maar ook de vrijheid voelen, dat zit in dat beeld. De vorige plaat had dat ook. Als je goed kijkt naar die plaat, zie je een eindeloze cirkel van geweld. De volwassen man slaat het kind, het kind slaat… Snap je? Daar zit ook iets conceptueels in dat vooral met mijn werk te maken heeft. Bij deze plaat is dat opnieuw hetzelfde. Het gaat over de hersenspinsels van een tiener die gevangen zit in haar eigen hoofd. De mensen die haar iets hebben aangedaan, ze willen ertegen vechten, maar dat gaat niet. Je bent te klein, te nutteloos als tiener of kind. Dat symboliseert het een beetje. Dat vond ik persoonlijk ook opvallend.
Opvallend op het album zijn de toch wel waanzinnige drumpartijen van Jannick Govaert. Die is er ook al bij sinds het begin. Ben je soms niet bang dat die supergetalenteerde muzikanten worden afgenomen door grotere bands?
Ik ben daar niet bang voor, nee. Ik denk dat wij zo trots zijn op wat we hebben. En ik heb met Jannick ook een speciale band. Ik heb meegewerkt aan het project van Throne of Thorns, met Josey Hindrix, de zanger van Ostrogoth en gitarist Thomas Verleye. We hebben er zeven jaar aan gewerkt, maar zij weten dat ik daar niet mee op een podium zou staan. Rejected Sickness is ons kind. Voor Jannick ook, als je ziet wat hij overheeft voor de band. Hij staat hier elke week. Snap je wat dat betekent? Ik denk ook, als jij weg zou gaan, is het klaar. Na vijf jaar heb je de namen waar je mee werkt, je trademark. Dat is er. En ik weet niet… Als één van ons vijf nu nog zou gaan. Ook Jonas, als je ziet hoe hij bezig is. Hij is een supergetalenteerde bassist. Wat hij bijbrengt, is ongelooflijk. Soms worden de gitaarpartijen geschreven, hij komt erbij, gaat ermee naar huis, komt terug, en dan denk je: wat heb je hier allemaal uitgevogeld? Zeker bij ‘We Enslave Angels’, dat klonk supergoed. Op het einde was het… Dat is geweldig, want hij haalt daar ook alles uit. En gitarist Ruben, die vanaf dag één super gedreven is… Ik kan me niet voorstellen dat iemand van ons vijf zou vertrekken.
Ondertussen hebben jullie al in het buitenland gespeeld zoals in het UK, op Metaldays en ik dacht zelfs in Rusland. Hoe wordt je daar ontvangen als Belgische band?
Door Covid zijn we daar niet geraakt. Daarna brak de oorlog uit, waardoor een tour wegviel. Vervolgens zijn we op tour gegaan met Vader in Europa en het jaar daarna met Monstrosity. De laatste jaren hebben we niet stilgezeten. We hebben twee fantastische Europese tournees gedaan. Dat neem je ons nooit meer af. De tour met Vader was geweldig. Ik kan er blijven over vertellen. Iedere zaal zat vol. We hebben ons hart verloren aan Oost-Europa. Dat was fantastisch. Onze muziek slaat daar ook goed aan. Het was echt geweldig. Hoe word je dan ontvangen als Belgische band? Ik denk niet dat het uitmaakt dat we een Belgische band zijn. Elke band wordt in Oost-Europa goed ontvangen. Er is een soort dankbaarheid. De mensen komen kijken naar elke band die de moeite neemt om daar te spelen. Het is een wederkerigheid, zeer enthousiast. Ze zijn soms minder bemiddeld om merchandise te kopen, maar dan doe je graag wat van de prijzen. Ze zijn ook zo trouw. Ik zeg niet dat het in België slechter is, maar we zijn gereserveerder. Je voelt dat ook als je naar Italië gaat. Oostenrijk is ook fantastisch, maar onze kanten zijn wat gereserveerder. Het is anders, niet minder goed, maar toch. Tsjechië is ongelooflijk. De Tsjechische Republiek is fantastisch. Polen was ook super, maar dat kwam ook omdat Vader erbij was.
Is er nog iets waar je echt wil spelen en dat voor jou het absolute hoogtepunt zou zijn?
Ik zou heel graag nog een tweede keer naar Alcatraz gaan. We hebben er vorig jaar gestaan en als die kans zich voordoet, heel graag. Iedere Belgische band wil daar wel staan. We hebben in 2016 een keer op Graspop gespeeld. Ik denk dat het steeds moeilijker wordt om daar als Belgische band te kunnen staan, maar het zou leuk zijn om dat nog een keer te doen. Qua festivals, clubtours, noem maar op, dat zijn de dingen die we heel graag doen. Opnieuw op tour gaan. We zijn altijd bij Massive Music en zij bieden ons de tours aan. Als wij kunnen, zijn wij weg. Het moet natuurlijk een beetje passen met ons werk. Elk mooi optreden dat we kunnen doen, groot of klein, pakken we met beide handen aan.
Sinds Corona is er op Alcatraz Metal Fest The Morgue waar overwegend Belgische bands mogen spelen. Hoe belangrijk is dat in feite voor Belgische band?
Ik denk dat je niet kunt onderschatten hoe belangrijk dat is. Het is een bepaalde erkenning en een enorme boost voor bands en de scene in het algemeen. Ik vind het jammer dat ze de kans verliezen van Graspop. Als je op Alcatraz die tent binnenkomt, staat er altijd wel volk te kijken en die zijn altijd enthousiast over de Belgische bands. Soms is dat wat je nodig hebt om als band te kunnen groeien. Als je ziet wat we geleerd hebben op tour met Vader, kun je je niet voorstellen welke grote stappen je zet. Alcatraz biedt die kans ook aan veel bands. Het is een grote stap die je kunt zetten, en daarvoor kun je dat niet elk jaar doen. Maar de ervaring die je meeneemt, is van onschatbare waarde. Wat Alcatraz doet, kan je alleen maar toejuichen.
Er volgt natuurlijk een release show en die gaat door op 7 juni dit jaar in Gent met bands zoals Carrion, Slaughter The Giant, Temptations For The Weak en Signs of Algorithm.
Ik weet eigenlijk niet precies hoe het begon. Frederik van Signs of Algorithm stuurde me een bericht en vroeg welke promo we hadden gedaan. Ik antwoordde dat ik bezig was met de voorbereiding van ons nieuwe album en een zaal aan het zoeken was. Ik had al veel zaaltjes gecontacteerd, maar het was allemaal niet zoveel soeps. Hij zei dat zij hetzelfde probleem hadden. Ik vroeg in welke periode, en hij zei de week voor de datum die wij in gedachten hadden. Lachend zei ik: eigenlijk zouden we het gewoon beter samen doen. Hij antwoordde later waarom we het niet samen deden, en toen hebben we de handen in elkaar geslagen. We hebben gekeken welke bands we nog konden vragen, het liefst bands waar we in het verleden al mee hebben samengespeeld, zoals Carrion, waar we goed bevriend mee zijn. Later kwam Slaughter The Giant er ook bij. Zij hebben ook op Alcatraz gespeeld en investeren enorm in alles wat ze doen. We vroegen of ze vrij waren en zij zagen dat direct zitten.
Als je nu die affiche ziet, vind ik het voor een dubbele release eigenlijk supergoed en maar voor veertien euro. We hebben bewust de prijs laag gehouden. We doen het in de vierde zaal, een prachtige zaal waar ze nu optredens gaan geven. Het is een grote, mooie zaal ingericht voor het nachtleven en concerten. Alle puzzelstukken liggen daar om er een super toffe avond van te maken.

