Lords of Metal
Arrow Lords of Metal

Rammstein in Goffertpark, Nijmegen – 5 juli 2022

“Dit soort shows moeten eigenlijk in het donker plaatsvinden maar dat gaat in de zomer natuurlijk niet zo makkelijk”
Rammstein is een gevestigde naam en dat zie je dan ook aan het toegestroomde publiek. We hebben zoals jullie weten een paar jaar op deze show moeten wachten dankzij covid 19. Daar merk je niks meer van een enkeling loopt nog met een mondkapje maar gelukkig kunnen we weer. Ondergetekende is met de auto gekomen en gaat verder met de bus, ik dacht sta ik dadelijk mooi voor de ingang van het park. Maar nee hoor ik kan nog 2 km lopen. Het binnen komen gaat lekker soepel. Het Goffertpark is Ram uitverkocht met 65000 mensen en dat merk je ook het is ook echt druk bij de munten verkoop en dranktenten. Om munten te kopen sta ik ongeveer 20 minuten te wachten en de kosten daarvan zijn ook niet mals je betaald €3.50 per muntje. Als je dan ook nog een shirt of andere merchandise wil kopen sta je ook nog wel even in de rij dus het is voor Rammstein al een geslaagde avond. Nu voor ons nog. Rammstein staat altijd garant voor een geweldige show dus dat gaat wel goed komen.
28 juli 2022 I Tekst: Perry Boleij
Rammstein live (archief)

Het valt me meteen op als ik op het terrein ben dat je alleen maar Rammstein muziek hoort, dat vind ik een beetje jammer. Ik vind het altijd lekker om “leeg” een show in te gaan wel met lekkere muziek maar niet van de artiest die optreed. Maar dat is mijn mening.

Rammstein heeft een voorprogramma wat bestaat uit 2 dames op piano die 40 minuten Rammstein muziek spelen. Hier was een vette metalband meer op zijn plaats geweest denk ik. Maar de dames van het Franse duo Abelard doen het zeker niet slecht.

Om 20:35 uur ist es zeit für Rammstein. Na een verzoek om de show niet te filme,n rammen de Duitse heren er meteen in met ‘Armee Der Tristen’ van de nieuwe plaat. Dit gaat meteen gepaard met een paar flinke vlammen en gruwelijk zwarte rook. Het stikstof probleem bestaat vanavond niet.

Na het tweede nummer “Zick Zack” komen de mannen onder leiding van Till Lindeman met een paar klassiekers als “Links 2 3 4” en “Sehnsucht”, dus de stemming zit er goed in. Er wordt dan ook luidkeels meegezongen. Dit soort shows moeten eigenlijk in het donker plaatsvinden maar dat gaat in de zomer natuurlijk niet zo makkelijk, maar naar mate het donkerder wordt komt de show beter tot zijn recht. Het is wel een spektakel met al het vuur en licht van alle kanten, maar er komen veel dingen terug van eerdere shows zoals de spuitende dildo, de rubberbootjes en bij het vele vuurwerk komen er ook wel dingen voorbij die ik bij eerdere optredens van de band al gezien heb. Het nieuwe album “Zeit” komt met vier nummers aan bod ‘Armee Der Tristen’, ‘Zick Zack’ , het titelnummer en ‘Adieu’ komen voorbij. Verder is het een aan een schakeling van oudere nummers met een piano versie van ‘Engel’ als opvallend tussenstuk, met het eerder genoemde piano duo. Deze versie doen ze na een korte pauze waar ze dan uit een ander uitgang naar het podium komen.

Verder zijn er onder andere de hits  ‘Du Hast‘, ‘Mein Teil’ en ‘Sonne’ die voorbij komen en ze worden allemaal goed ontvangen door het gemêleerde publiek. Wat ik gaaf vind om te zien is dat er jong, oud, metal shirt en mooie poloshirtjes te zien zijn. Het podium zelf is net een grote staalfabriek met zijn enorme schoorstenen. Wel heel mooi gemaakt met de niveaus erin.

De heren hebben zoals altijd weinig interactie met het publiek. Maar daardoor loopt de trein die Rammstein heet wel lekker door. Al is Till Lindemann de eerste paar nummers zoekende met zijn stem, het klinkt af en toe een beetje twijfelachtig, hij lost dit aardig op door gewoon het publiek te laten zingen, en dat doen we dan ook met z’n allen luidkeels. Het optreden is een grote lust voor ogen en oren.

Wat een show is dit zeg, heerlijk. Het geluid is super en de duitsers spelen strak zoals altijd.

Dus conclusie is dat een avondje Rammstein een fijn avondje uit is, en daar genieten 65000 mensen met volle teugen van.

 

Voor de liefhebbers, de setlist van vanavond:

Music For The Royal Fireworks (Handel) (van tape)

 1. Armee Der Tristen
 2. Zick Zack
 3. Links 2 3 4
 4. Sehnsucht
 5. Zeig Dich
 6. Mein Herz Brennt
 7. Puppe
 8. Heirate Mich
 9. Zeit
 10. Deutchland
 11. Radio
 12. Mein Teil
 13. Du Hast
 14. Sonne

Toegift:

 1. Engel (with Duo Abelard)
 2. Auslander
 3. Du Riechst So Gut
 4. Pussy
 5. Rammstein
 6. Ich Will
 7. Adieu

Sohne, Haifish, en Ohne Dich (van tape)

Social media