Lords of Metal
Arrow Lords of Metal

Prong – Patronaat Haarlem – 13 augustus 2019

“Ze krijgen dan ook de volle aandacht van Victor, die niet alleen strak staat te spelen, maar ook regelmatig de boxen voor op het podium gebruikt als springschans en er weer een raar sprongetje tegen aan gooit. Hij is geen Epke Zonderland, maar goed, de jaren gaan tellen zullen we maar zeggen. “
Prong is een legende, al geldt dat niet voor het grote publiek. De band heeft met ‘Beg To Differ’, ‘Prove You Wrong’ en natuurlijk ‘Cleansing’ klassiekers in de crossover/ groove metal genres afgeleverd. Veel wisselingen in de band hebben echter de continuïteit van de band geen goed gedaan en een aantal mindere albums die van een klein identiteitscrisis getuigden helpen ook niet, maar de band is met de laatste drie, vier albums weer helemaal terug en tourt ieder jaar wel door Europa. Nu is dat vanwege het heuglijke feit dat ‘Cleansing’ 25 jaar oud is geworden. Hoewel er nooit een reden is om NIET naar een optreden van Prong te gaan, is dit toch voor veel fans een extra reden om naar het Patronaat te togen en het verjaardagsfeestje mee te vieren. En een feestje (der herkenning) werd het.
19/08/19 I Tekst: Berto Huizinga – Pics: Dave van Hout

All Hail The Yeti begint voor een vrij lege zaal te spelen, maar laat de geringe aandacht van het publiek hun enthousiasme niet in de weg zitten. Zanger Connor Garity is een zeer energieke frontman en weet zowaar de zaal voller te krijgen en de nodige feedback teweeg te brengen. De muziek van de band is dan ook zeer de moeite waard, al zijn er voor mijn smaak iets teveel deathcore momentjes. Het laatste album ‘Highway Crosses’ wordt danig gepromoot met onder andere het titelnummer en de combinatie van de ruige strot van Connor Garity en de cleane zang van bassist Nicholas Diltz bovenop de sludge metal met aanvullende geluiden uit de metalcore en American Metal als Five Finger Death Punch is heel lekker. Al lijkt het wel of de sound van de band iets te extreem is voor de Prong- fan en de reacties blijven wat lauw. Geen probleem voor Connor Garity, hij blijft positief en betrekt het publiek bij zijn presentatie. Nummers als het eerder genoemde ‘Highway Crosses’ en ‘The Art Of Mourning’  klinken lekker vet, extreem en op een vreemde manier toch ook heerlijk toegankelijk. Een uitstekend en energiek optreden van de band.

Prong is de band waar iedereen voor gekomen is, om precies te zijn voor de integrale uitvoering van het verjarende album ‘Cleansing’ dat 25 jaren oud is geworden dit jaar. Voorman Tommy Victor is in een goede bui en lacht eigenlijk het hele optreden. De relatie met de andere bandleden, momenteel zijnde Jason Christopher op basgitaar en Aaron Rossi op drums, is ook prima gezien de interactie op het podium. Prong doet het echter anders dan andere bands die albums integraal spelen, want hoewel ze het hele album ‘Cleansing’ zo ongeveer spelen, worden die songs vermengd met andere klassiekers uit hun grote oeuvre, zoals ‘Beg To Differ’ en ‘Revenge…Best Served Cold’. De heer Victor is altijd in volledige controle over zijn gitaar en de strakke riffs worden dan ook vloeiend de zaal in geslingerd. Het publiek vreet het allemaal op alsof ze weken niet hebben gegeten. Het valt wel op dat er veel oudere fans aanwezig zijn, of heel jonge. Er zijn zelfs enkele gastjes aanwezig die volgens mij net de 10 jaar hebben aangetikt en met hun enorme gehoorbeschermers er geweldig uitzien. Ze krijgen dan ook de volle aandacht van Victor, die niet alleen strak staat te spelen, maar ook regelmatig de boxen voor op het podium gebruikt als springschans en er weer een raar sprongetje tegen aan gooit. Hij is geen Epke Zonderland, maar goed, de jaren gaan tellen zullen we maar zeggen. Uiteindelijk is het een optreden zonder veel verrassingen, aangezien tijdens alle optredens in het verleden het album ‘Cleansing’ altijd al ruim bedeeld was in de setlist en een optreden zonder ‘Whose Fist Is This Anyway?’ of ‘Snap Your Fingers, Snap Your Neck’ is niet volledig en ondenkbaar zelfs. Maar voor een optreden van Prong heb je ook eigenlijk geen speciale reden nodig, het levert altijd een avondje vol  lekkere groove metal op met een authentieke ‘riffmaster’ aan het roer.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over Prong.