Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Prins Svart – Under Jord
Musica Ex Machina
Release datum: 21 augustus 2020
“Waar ik met een band als Loudness mij er nooit aan stoorde dat de zang in het Japans is, heb ik hier bij Prins Svart ook geen last van dat de mannen de eigen taal trouw blijven.”
8/10
Wim Rueter I 18 augustus 2020

Een goed jaar geleden bracht Prins Svart zijn vorige album ‘Inte Här För Att Stanna’ uit. Heavy rock waarbij de band in de moerstaal zingt. Aan het front van de vocalen is ondertussen wel een verandering geweest. De toch niet misselijke zanger Stefan Berggren is vertrokken. De vocalen worden nu waargenomen door een viertal vocalisten. Mats Léven (Candlemass, Yngwie Malmsteen en nog vele anderen) en Matt Alfonzetti (Skintrade) zijn de meest bekende. Hákan Hemmlin (Nordman) en Janne Äström (Medborgarna) mogelijk wat minder, maar op alle zeven studiotracks (waaronder een instrumentaaltje van ruim één minuut) die ‘Under Jord’ (vertaald ondergronds) rijk is leveren de mannen een prima stukje vocale acrobatiek af. Het album wordt afgesloten met een live uitvoering van ‘The Green Manalishi With The Two Pronged Crown’, oorspronkelijk van Fleetwood Mac, maar ook magistraal vertolkt door Judas Priest. In het Zweeds gezongen en getiteld heet het dan ‘Den Gröna Manalishi Med Tvåhornad Krans’. Ergens ben ik wel benieuwd hoe ze dat naar het Zweeds vertaald hebben. Het klinkt in ieder geval top en we horen toch nog even voormalig zanger Stefan Berrgren.

Het studiomateriaal klinkt echt geweldig door de productie van Dino Medanhodzic (onder andere The Poodles en Hardcore Superstar). Nu we The Poodles toch aanhalen, gitarist Henrik Bergqvist heeft er nog deel van uit gemaakt. Hier tapt hij uit een heavier vaatje en maakt indruk met zijn smaakvolle en vette spel. Drummer Sebastian Sippola en bassist Tomas Thorberg verdienen echter ook alle lof voor het vakkundig dichtrammen van ieder mogelijk gaatje. De eigen composities zijn bovengemiddeld goed, ik ga je niet vervelen met de ellenlange Zweedse titels, maar probeer album opener ‘Inte Så Latt Som Det Ser Ut’ (oftewel ‘Niet Zo Eenvoudig Als Het Lijkt’) maar eens. Je zal niet teleurgesteld worden door deze zware en swingende beuker.

Waar ik met een band als Loudness mij er nooit aan stoorde dat de zang in het Japans is, heb ik hier bij Prins Svart ook geen last van dat de mannen de eigen taal trouw blijven. Ondanks deze mogelijke barrière zou ik ieder aanraden Prins Svart aan een luisterbeurt te onderwerpen. Je zou zomaar eens verrast kunnen zijn.