Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Primitai – Violence Of The Skies
Rock Of Angels Records
Release datum: 26 april 2021
“Het zou te ver voeren om Primitai nu ineens te gaan katapulteren naar de eredivisie van de heavy metal, maar het dient te worden gezegd dat deze ‘Violence Of The Skies’ veruit de beste Primitai-plaat tot op heden is”.
7.4/10
Sjak Roks  I 22 april 2021

De uit Engeland afkomstige melodieuze metal band Primitai bestaat al sinds 2003 en is met deze ‘Violence Of The Skies’ reeds toe aan hun zesde full-length studio-album. Over hun in 2018 uitgebracht album ‘The Calling’ was ik slechts gematigd positief en dat werd met name veroorzaakt door het feit dat het materiaal gewoonweg te doorsnee was om echt op te vallen. De beide gitaristen Srdjan Bilic en Sergio Girón wisten zeker een aardige riff neer te zetten, maar konden zich in het geboden materiaal niet echt onderscheiden. Ook zanger Guy Miller was wat mij betreft een twijfelgeval, daar hij zeker wel de power had maar qua klankkleur weinig onderscheidend klonk.

Behoren deze zaken op ‘Violence Of The Skies’ allemaal tot het verleden zul je je afvragen? Nou, het dient te worden gezegd dat men qua song materiaal een grote stap voorwaarts heeft gezet en daardoor is dit zesde album zeker het beste wat Primitai tot op heden op de markt heeft gebracht. Het materiaal is een stuk progressiever van aard als hetgeen ze op hun vorige platen hebben laten horen en dat klinkt een stuk avontuurlijker. Met name nummers zoals opener ‘Stars Are My Guide’, ‘Valley Of Darkness’, ‘Put To The Sword’ (met een gast-solo van Saxon’s Paul Quinn) en ‘Warriors Of Time’ om er maar een paar te noemen behoren tot het beste wat ik van Primitai heb mogen horen en het is toch wel enigszins verrassend te noemen dat ze na zo’n lange historie in staat zijn om deze positieve ontwikkeling te laten zien.

Zanger Guy Miller is nog steeds niet echt onderscheidend te noemen, maar zijn stemgeluid past in ieder geval goed in het geoffreerde materiaal dat de beide gitaristen wel voldoende gelegenheid biedt op in positieve zin op te vallen middels een groot aantal fraaie solo’s. Het zou te ver voeren om Primitai nu ineens te gaan katapulteren naar de eredivisie van de heavy metal, maar het dient te worden gezegd dat deze ‘Violence Of The Skies’ veruit de beste Primitai-plaat tot op heden is. Ik hoop dan ook van harte dat men in staat zal zijn om deze progressie verder door te zetten. Liefhebbers van traditionele metal met progressieve invloeden en lekker gitaarwerk moeten ‘Violence Of The Skies’ maar eens uitproberen. Zoals gezegd behoort Primitai zeker nog niet tot de eredivisie, maar is wel te positioneren in de sub-top van de keukenkampioendivisie en of dat voldoende is om tot aanschaf over te gaan laat ik aan eenieders eigen mening over.