Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Picture – Wings
Pure Steel Records
Release datum: 16 augustus 2019
Tekst: Sjak Roks – 09 augustus 2019
“Heden ten dage blijken de oudgedienden van Picture nog steeds in staat om een prima traditionele heavy metal plaat af te leveren en dat verdient zeker respect.”
8/10

Neerlands eerste heavy metal band Picture is gewoonweg niet kapot te krijgen, want enkele maanden na de prima live-registratie ‘Live!! – 40 Years Heavy Metal Ears 1978 – 2018’ komt men nu alweer met deze nieuwe studio-plaat ‘Wings’ aanzetten. Dit mag misschien een beetje negatief klinken, maar dat is zeker niet zo bedoeld, want als je na zo’n lange carrière het nog op kunt brengen om albums van dit kaliber op de markt te brengen heb je ontzettend veel in je mars. Natuurlijk zullen ‘Picture’ (uit 1980), ‘Heavy Metal Ears’ (uit 1981) en ‘Diamond Dreamer’ (uit 1982) nooit meer overtroffen worden, maar dat neemt zeker niets weg van het feit dat men anno 2019 nog steeds erg sterke nummers weet te schrijven en wederom bewijzen dat de jaren geen vat hebben gekregen op dit gezelschap. De ritme-sectie, bestaande uit drummer Laurens Bakker en bassist Rinus Vreugdenhil, staat nog steeds garant voor een stevig basis, terwijl de gitaartandem Jan Bechtum en Appie de Gelder wederom lustig strooien met imposante riffs en vinnige solo’s. Het stemgeluid van Ronald van Prooien heeft de tand des tijds ook moeiteloos doorstaan, want hij klinkt nog steeds zoals in zijn beste dagen (en is nog steeds in het bezit van zijn typerende accent).

‘Wings’ opent erg sterk met het snelle ‘Line Of Fire’, dat mijns inziens zo op ‘Heavy Metal Ears’ had kunnen staan. De band klinkt erg gedreven en dat zal gedurende de rest van de plaats niet anders zijn, al dient te worden gezegd dat het hoge niveau van ‘Line Of Fire’ niet vaak meer gehaald wordt. Dat neemt echter niet weg dat er met het melodieus getinte ‘Little Annie’, ‘Still Standing’ (dat over de langdurige geschiedenis van de band handelt) en ‘Blown Away’ nog wel een aantal erg sterke nummers op het album te vinden zijn. Ook indrukwekkend is afsluiter ‘Stroke’ dat gaat over de beroerte die bassist Rinus  een aatal jaren geleden heeft getroffen en zijn strijd om weer te herstellen hiervan. Heden ten dage blijken de oudgedienden van Picture nog steeds in staat om een prima traditionele heavy metal plaat af te leveren en dat verdient zeker respect. Zeker als je de eerste albums van Picture een warm hart toedraagt, kun je deze ‘Wings’ met een gerust hart aan je collectie toevoegen.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.