Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Peter Carlsohn’s The Rise – Out Of The Blue
Jono Music
Release datum: 07 augustus 2020
“De voldoende wordt dus mogelijk door de prima productie en muzikaliteit van de mannen die Peter Carlsohn’s The Rise rijk is.”
6.5/10
Wim Rueter I 25 juli 2020

Ruim veertig jaar heeft Peter Carlsohn zich als bassist ingezet voor zijn bands. De meest bekende namen zijn Jerusalem (in Zweden zeer populaire christelijke rockband die nu nog steeds actief is) en XT. Hij was ook niet te beroerd om songfestivalwinnares Carola een aantal jaren muzikaal bij te staan. Een veelzijdig heerschap dus, maar nu is de tijd aangebroken om met het eerste solo album te komen na al die jaren, onder de naam Peter Carlsohn’s The Rise.

De titel van het eerste solo werkstuk is toepasselijk getiteld ‘Out Of The Blue’. Het is authentieke classic rock in de tien nummers die we te horen krijgen. Productioneel is het geheel, zoals we van Zweeds product ondertussen gewend zijn, prima verzorgd. Vooral de prominente plek die het baswerk inneemt springt er uit. Dat gedeelte is dus meer dan op orde. Er wordt gedegen gemusiceerd, broer Lars draagt gitaarwerk aan en Stephen Carlson neemt het solo gitaarwerk prima op zich. Maar om nu de wrevelpunten ook even doornemen, Peter Carlsohn is geen begenadigd zanger. Eerder monotoon, en zonder de benodigde variatie om de aandacht vast te houden van de luisteraar. Carlsohn krijgt meer dan geregeld vocale ondersteuning. Op zich een slimme zet, maar in de meeste nummers neigt het bijna naar gospelachtige samenzang die breed in de mix staat. In het openingsnummer ‘Holy Ground’ wordt dit zelfs het hele nummer volgehouden. Het draagt bij aan een naar overkill neigend religieus karakter. Er zijn mogelijk liefhebbers voor, maar mij is het allemaal even iets teveel van het goede. Aan de andere kant, met songtitels als ‘Sing The Song’ of ‘Gloria’ had ik beter kunnen weten. Muzikaal heeft ‘Out Of The Blue’ echter zeker zijn momenten. Zo is ‘Shine Your Light’ een mooi rustpuntje in al dit vocale geweld maar na één keer luisteren ben ik er wel klaar mee. Liefhebbers van religieuze rock beleven er hopelijk meer plezier aan. De voldoende wordt dus mogelijk door de prima productie en muzikaliteit van de mannen die Peter Carlsohn’s The Rise rijk is.