Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
¡Pendejo! – Volcán
eigen beheer
Release datum: 17 maart 2023
“Nou is het ook weer niet zo dat de Nederlandse Spanjaarden alleen maar toeteren”
8/10
Erik Boter I 10 maart 2023

Toen ik ¡Pendejo! een paar maanden terug live aan het werk zag in het Klokgebouw in Eindhoven tijdens het Helldorado festival, was ik ervan overtuigd dat ik naar een stel gekke Spanjaarden met trompetten stond te kijken. Niets  bleek minder waar, want hoewel de bandnaam (‘pendejo’ betekent zoiets als ‘dom’), de teksten en de titels van de albums van dit stelletje ongeregeld wel degelijk Spaans zijn, komt de band gewoon uit Nederland.

Spaanstalige-stoner-met-blazers dekt de lading nog het beste denk ik, al maken de mannen ook wel uitstapjes naar andere rockgenres. Een grote fan van een blazerssectie in (hard-)rock muziek ben ik eigenlijk niet. Het wordt me al snel te ‘lollig’. Ik moet zeggen dat de toeters in de tracks op dit nieuwe, vijfde album van ¡Pendejo!, ‘Volcán’, helemaal niet misstaan. Over het algemeen zitten de arrangementen erg sterk in elkaar en vallen de blaasinstrumenten over het algemeen prima op hun plaats.  Het nummer ‘Otro Dios’ is daar een goed voorbeeld van.

Nou is het ook weer niet zo dat de Nederlandse Spanjaarden alleen maar toeteren. Drums, bas en gitaar staan wel degelijk op de voorgrond. De gitaar is over het algemeen laag gestemd en er worden simpele riffs op gespeeld (opener ‘Tu Hermana’ bijvoorbeeld is gebaseerd op een heel eenvoudige gitaarriff, maar wel een hele gave). Op ‘Revolución’ zijn zelfs nauwelijks blazers te horen. ‘Hasta El Final’ is dan weer gebouwd op een lekker basgitaar riff maar blijft wat dan weer een beetje voortkabbelen op hetzelfde thema. Niet mijn favoriete nummer van het album. Die eer gaat naar ‘No Te Vayas’ en het al eerdergenoemde ‘Otros Dios’. Beide tracks zitten als compositie erg goed in elkaar maar ook de arrangementen zijn erg goed bedachten klinken bovendien erg helder. Producent Pieter Kloos (o.a. Dool) heeft de band prima weten te ‘vangen’.

Heel af en toe zijn de ware inspiratiebronnen te ontwaren in de tracks. Zo is de riff van ‘La Reina De La Ametralla Dora’ (‘de machinegeweerkoningin’) nog net niet gejat van Black Sabbath. Of eigenlijk net wel. Toch weet de band ook hieraan een eigen draai te geven. ¡Pendejo! is zeker geen gimmick maar een aparte formatie in hardrockland die het verdient om naar geluisterd te worden. Live wordt standaard de tent op z’n kop gezet dus als je de  amigo’s nog niet kent is ‘Volcán’ een prima kennismaking. Een eigen beheer product om trots op te zijn.