Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Part Of This Machine – Collision
GMR Music
Release datum: 12 februari 2021
“’Collision’ is een hele aardige EP van een band die laat zien veel leuke ideeën te hebben maar waar nog wel wat werk aan de winkel is.”
7.1/10
Leon Vonk I 04 februari 2021

Part Of This Machine is een progressive rockband uit zweden die hun eerste werk, in de vorm van een EP, in Februari zal uitbrengen. ‘Collision’ bevat vier tracks die allemaal langer zijn dan vijf minuten, waarvan de langste bijna de negen minuten aantikt. De muziek die de Zweden maken voelt heel vertrouwd aan zonder dat ze direct lijken op een andere band. Een beetje Pink Floyd maar ook een beetje Gojira, als ze Floyd-achtige muziek zouden maken met ‘normale’ zang. Dat klinkt erg interessant en dat is het bij vlagen ook wel, elk nummer kent wel een of twee momenten die laten zien dat de band goede ideeën heeft. Het is ook erg toegankelijk en niet al te complex, hoewel er zeker wel vreemde maatsoorten tussen zitten. Echter, over het algemeen mis ik nog wat volwassenheid in de composities, iets wat de nummers over de gehele lengte interessant maakt. De basis is op zich wel solide, en je kan horen dat de band leuke ideeën heeft, maar het klinkt nog niet helemaal af. Het gaat dan vaak om het extra laagje in de muziek met details die ontbreekt, bijvoorbeeld een paar accenten of tweede gitaarmelodie, maar ook de overgangen voelen soms wat abrupt aan. Zo eindigt bijvoorbeeld het liedje ‘Falconeer’ wat onverwacht en onnodig in een keyboard solo, waar dan ook weer wat onverwacht een einde aan komt. Niet ongebruikelijk voor bands met beperkte ervaring in het schrijven van eigen materiaal.

Instrumentaal presteert de band op niveau maar is ook daar nergens bijzonder. Ook hier is de basis solide maar als je naar de details kijkt is er echt wel ruimte voor verbetering. Zo zijn de gitaar riffs, melodieën en bas- en drumpartijen hartstikke in orde, maar zijn de gitaar- en keyboardsolo’s niet heel bijzonder. Daarnaast is zanger Erik Anell geen vocalist die technisch heel sterk is, of een bijzonder mooie stem heeft, maar zijn stem past wel goed bij de muziek. Als laatste nog wat kritiek op de opnames, het klinkt namelijk nog te veel als een demo en niet als een mooi geproduceerd album. Dat is jammer, want met dit soort muziek is een goede opnamen, mix en master ontzettend belangrijk en kan de muziek echt naar een hoger niveau tillen. Als de band daarnaast ook nog wat stappen weet te zetten op het gebied van componeren en onderscheidende gitaar- en keyboardsolo’s, dan ben ik wel benieuwd wat ‘Part Of This Machine’ in de toekomst nog kan bereiken. ‘Collision’ is een hele aardige EP van een band die laat zien veel leuke ideeën te hebben maar waar nog wel wat werk aan de winkel is. Een band om in de gaten te houden.