Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Orphalis – As The Ashes Settle
Transcending Obscurity Records
Release datum: 25 augustus 2023
“De band gaat er direct lomp en bruut vandoor edoch ondanks de stevigheid blijft het technische aspect opvallend aanwezig”
8.8/10
Koen de Waele I 11 augustus 2023

Een ambitieus label dat oor heeft voor veelbelovende bands in het (extremere) metalgenre is het Indische Transcending Obscurity Records. Schrik om geconfronteerd te worden met exotische bands is niet nodig want Orphalis komt gewoon uit Dortmund en ‘As The Ashes Settle’ is hun vierde album. Alweer komen ze met een verbluffend staaltje van moderne en technisch ingespeelde death metal waar er met regelmaat extra bruut wordt tegenin gegaan. Er werd geen moeite gedaan om de luisteraar enigszins voor te bereiden of in de juiste sfeer te brengen met één of andere beklemmende intro. Opener en titelnummer ‘As The Ashes Settle’ begint met een enorme kreet en geeft zowat het gevoel dat de deltagolven van de diepe slaap abrupt verstoord worden door een emmer ijskoud water over je heen te krijgen. De band gaat er direct lomp en bruut vandoor edoch ondanks de stevigheid blijft het technische aspect opvallend aanwezig. Zanger Thomas Szczecina laat horen dat hij een diepe grunt kan produceren die alsnog natuurlijk en verstaanbaar blijft klinken. De riffs en melodielijnen zijn ronduit uitstekend te noemen en worden versterkt door snelle stukken leadgitaar erbij de implementeren. Bassist Thomas Köhler haalt ook alles uit zijn viersnaren en dat zorgt voor een extra stukje progressiviteit. Op het volgende ‘Ritual Of Conflagration’ gaat het inferno verder en gaat de zang de extremere richting uit door stukken piggy aandoende kreten erbij te voegen.

Nummer na nummer weten ze me verrassen. ‘Watch them Descend’ gaat alweer van start als een afterburner waar de vlammen een heel dorp met weten te verassen tot het tempo ineens vertraagt met stukken piggy grunt ertussen. Die elementen van deathcore overheersen niet het death metal genre maar zorgen voor een frisse insteek.

Juist over de tweede helft krijg je met het korte ‘Moon Supremacy’ een muzikaal intermezzo dat bestaat uit elektronische darkwave om dan naadloos over te vloeien tot waar Orphalis het best in is: vernietigen, verpulveren en dat op hoogst aangename manier.