Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Onslaught – Generation Antichrist
AFM Records
Release datum: 07 augustus 2020
“Wat een groove, en wat een moddervet geluid.”
7.8/10
Erik Boter I 21 juli 2020

Bristol is een middelgrote stad in het Westen van Engeland. Het staat bekend om de Romeinse overblijfselen die je er kunt bekijken en die er trouwens nog regelmatig worden gevonden, maar rockers kennen de stad beter omdat het de plaats is waar de Engelse thrasmetal band Onslaught vandaan komt. De band bestaat al sinds 1982 maar heeft sinds dat jaar nog maar zes volledige albums uitgebracht. ‘Generation Antichrist’ is nummer zeven. Tussen 1990 en 2007 lag de groep op z’n gat, maar sindsdien is Onslaught weer een graag geziene gast in de metal wereld.

Met een producer als Daniel Bergstrand (Behemoth, Meshuggah) weet je dat het met de sound wel snor zit. Allemachtig wat klinkt deze plaat goed! Een hoofdrol is weggelegd voor de slaggitaren en de drums. Wat een groove, en wat een moddervet geluid. Openingstrack ‘Rise to Power’ begint met het geluid van iemand die naar een zender op de radio zoekt. Daarna hakt er een lekker traag intro in met laag gestemde gitaren. We horen dikke grunts op de achtergrond en het midtempo nummer gaat los. Het duurt maar twee minuten want met dubbele snelheid hakt ‘Strike Fast Strike Hard’ er daarna in. Lekkere snelle thrash metal, maar helemaal van deze tijd met toch ook met een toegankelijk refrein. Het doet me een beetje aan Kreator denken.

Het titelnummer ‘Generation Antichrist’ is een sterk opgebouwde track met een heavy en stemmig intro, een sneller middenstuk en een meezingbaar refrein dat hierdoor ook wat op Kreator lijkt (‘Phantom Antichrist’). Opvolger ‘All Seeing Eye’ ligt wat gemakkelijker in het gehoor. ‘Empires Fall’ is weer een swingende thrasher van formaat, voorafgegaan door de snelste track van het album, ‘Addicted To The Smell Of Death’. Afsluiter ‘A Perfect Day To Die’ start met een heerlijk basloopje en blijft daarna grooven, zelfs in de snelle gedeeltes. Knap hoe de songschrijvers, muzikanten, arrangeurs en producent dat voor elkaar krijgen. Dit nummer werd vorig jaar overigens al eens als (digitale) single uitgebracht, als eerbetoon aan Lemmy en Motörhead. Voor ‘Generation Antichrist’ werd echter naar verluidt een nieuwe versie opgenomen.

De nieuwe zanger Dave Garnett stapt in de schoenen van Sy Keeler (hij deed dat eerder al op het podium) en doet dat met verve. Zijn stem past perfect bij de muziek van de Engelse thrashers en hij kan met zijn stembanden alle kanten op. Het enige oerlid wat nog over is uit de goede oude tijd is Nige Rockett (gitaar), die de boel professioneel bij elkaar houdt met zijn strakke spel. Onslaught levert met ‘Generation Antichrist’ een album af waar ze trots op kunnen zijn en waar de fans best raad mee zullen weten.