Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Oceans – The Sun And The Cold
Nuclear Blast
Release datum: 10 januari 2020
Tekst: Koen de Waele – 27 december 2019
“Twee vierden death metal, een vierde post rock en een vierde nu metal vormen een onweerstaanbaar geheel.”
8.8/10

Oceans is het resultaat van de samenwerking tussen een aantal gerenommeerde artiesten die deel uitmaken van bands als Varg en Mathyr. Die samenwerking ontstond drie jaar geleden. De enige voorwaarde die ze stelden was dat de muziek recht van het hart moest komen. Het was pas in 2018 dat ze met de bandnaam Oceans kwamen. Al gauw volgden enkele singles en via de sociale media werd de naam Oceans steeds bekender. Dat ontging ook de mensen van Nuclear Blast niet, die de band binnenhaalden. Eindelijk verschijnt nu het debuut ‘The Sun And The Cold’ waarop moderne death metal op geniale wijze wordt verweven met nu metal en zweverige post rock.

Zanger/gitarist Timo Rotten wisselt gesmeerd af tussen brutale grunt en een warme heldere zangstijl. Het startschot wordt geven met het titelnummer ‘The Sun And The Cold’. Na een sombere aanvang wordt overgeschakeld naar brutale death metal met breaks die dan terug eerder in het post metal genre thuishoren. Het steeds maar alternerende samenspel, vormt een mooi geheel. Het grijpt de luisteraar onmiddellijk vast tot het meeslepende maar stevige einde. Opvolger ‘We Are The Storm’ is gewoonweg een super nummer. De catchy elementen doen wat denken aan de melodieuze kant van Amorphis. Ze bouwen zichzelf op en laten je dan telkens terug afdalen. De tragere death metal stukken met een stevige maar verstaanbare grunt worden veelvuldig afgewisseld met een melodieus maar heel sterk refrein. Nog twee van die hoogtepunten hoor je op het ‘Water Rising’, met bijna hypnotiserende drumpatronen en wanhopig klinkende zang, en op de mooie afsluiter ‘Hope’: emotionele post rock en een stuk fraai ingespeelde piano op het einde.

Twee vierden death metal, een vierde post rock en een vierde nu metal vormen een onweerstaanbaar geheel en al direct een album aan het begin van het jaar dat zich zonder moeite zal nestelen in mijn jaarlijst van 2020.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.