Lords of Metal
Arrow Lords of Metal

7 november 2018

“Het zou te ver voeren om ieder nummer afzonderlijk te gaan benoemen, daar je een band als Nightwish niet alleen moet beschrijven maar vooral moet ervaren. Het is geen toeval dat deze Finse band nu met onze eigen Floor Jansen al twintig jaar aan de top van het symfonische metal genre staat en daar, getuige de fantastische performance van deze avond, nog wel enige tijd zullen vertoeven… “

Op woensdag 7 november was het tijd voor het twintigjarige verjaardagsfeestje van Nightwish in de Lotto Arena te Antwerpen. Er was door de band beloofd dat het een spectaculaire muzikale reis door de tijd zou worden en dat bleek het ook zeker te zijn. Ondergetekende had er dan ook absoluut geen spijt van om op deze doordeweekse dag met alle logistieke perikelen van dien afgereisd te zijn naar Vlaanderen.

Tekst en foto’s: Hans Lievaart

Helaas was ik door file- en parkeerperikelen vijf minuten te laat binnen en was voorprogramma Beast In Black zo’n tien minuten eerder begonnen, waardoor ik het optreden moest missen. De norse security medewerker wilde me namelijk helaas niet meer binnen laten, daar ik te laat was voor de geplande foto-sessie en niet met mijn camera’s de zaal in mocht. Om dan op basis van de enkele bastonen die ik in de catacomben van de Lotto Arena meekreeg het Beast In Black optreden te gaan beschrijven, lijkt me niet fair ten opzichte van de band en dus laten we dat dan ook maar achterwege.

Om klokslag negen uur was het dan tijd voor de hoofdact van deze avond en daar Nightwish eerder had aangekondigd dat de negen maanden durende wereldtoer ‘Decades World tour 2018’ er eentje vol verrassingen zou worden, waren de verwachtingen hooggespannen. Het was wel jammer dat er tijdens de eerste drie nummers van het optreden niet gefotografeerd mocht worden en we dus nog niet in de zaal mochten en moesten wachten in de coulissen van de Lotto Arena. Vanwege dit soort eisen is het dus wel handig om een aparte verslaggever mee te nemen, maar dat kon op deze avond helaas niet. We kregen tijdens het wachten nog wel een mooi statement van de band mee: “Geniet van onze show en gebruik niet de hele avond je mobieltje”.

Dat gezegd hebbende en helaas ‘Dark Chest Of Wonders, ‘Wish I Had An Angel’ en ‘10th Man Down’ gemist te hebben door het vele vuurwerk dat er tijdens deze nummers gebruikt werd, konden we dan eindelijk de zaal in en getuige zijn van het Nightwish spektakel. Tijdens ‘Come Cover Me’, ‘Gethsemane’ en ‘Elan’ konden we de nodige plaatjes schieten, onze spullen inleveren en weer terug de zaal in voor het vervolg van het concert. Normaal wordt er geen ticket voor de fotografen geregeld, maar dankzij de bereidwillige medewerking van de Lotto Arena werd er dit keer een uitzondering gemaakt en kon ik tijdens ‘Dead Boy’s Poem’ de zaal weer betreden om de rest van de show te aanschouwen. Binnen luttele seconden was de enorme hoeveelheid energie te voelen die Nightwish teweeg bracht en die energie werd door het aanwezig publiek gulzig geabsorbeerd. Het was dan ook zeker niet te merken dat deze ‘Decades World Tour 2018’ al in maart van dit jaar in Noord-Amerika was gestart.

Na ‘Elvenpath’ en ‘I Want My Tears Back’ kreeg het publiek ‘Last Ride Of The Day’ voorgeschoteld inclusief een grote dosis vuurwerk, wat resulteerde in een oorverdovend gejuich van het publiek dat zichtbaar indruk maakte op de bandleden. Onze eigen Floor Jansen (enig chauvinisme is ons niet vreemd) zat superstrak in de wedstrijd en zong vol overgave en power de geboden nummers loepzuiver, wat een bijna betoverende werking had op het publiek. Het gigantische scherm met de prachtige achtergronden was een absolute aanvulling op het geheel en zorgde er voor dat je adembenemend bleef kijken naar wat er zou gaan volgen.

Zoals vooraf door de band beloofd was, bleek de setlist inderdaad een tijdreis door de twintigjarige carrière van Nightwish en als zodanig werden de hoge verwachtingen die vooraf geschapen waren dan ook zeer zeker waargemaakt. Nightwish bewees op deze avond nogmaals dat men in de afgelopen twintig jaar puike symfonische metal heeft gemaakt en gaf blijk van een enorm sterk staaltje muzikaal vakmanschap, maar dat kun je aan mensen zoals Marco Hietala en Tuomas Holopainen zeker overlaten.

Het zou te ver voeren om ieder nummer afzonderlijk te gaan benoemen, daar je een band als Nightwish niet alleen moet beschrijven maar vooral moet ervaren. Het is geen toeval dat deze Finse band nu met onze eigen Floor Jansen al twintig jaar aan de top van het symfonische metal genre staat en daar, getuige de fantastische performance van deze avond, nog wel enige tijd zullen vertoeven…

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.