Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Nightwish – Human. :II: Nature Tour Edition
Nuclear Blast
Release datum: 18 november 2020
“Die “virtual live show” was een bijzonder ambitieuze productie, waar de fans de band live zagen spelen in een volgens de visie van de band ontworpen 3-D wereld.”
8/10
Sjak Roks I 16 november 2020

Het in april 2020 uitgebrachte ‘Human. :II: Nature’ album werd door zijn uitermate progressieve karakter door menigeen met gemengde gevoelens ontvangen. Als groot liefhebber van de muziek van deze Finse band moest ik zelf ook bekennen dat deze laatste plaat weliswaar een goed niveau had, maar zeker niet kon wedijveren met de eerdere releases (Nightwish – Human. :II: Nature). Daar kwam nog bij dat de band door de welbekende Covid-pandemie niet in staat was om nummers van de plaat live aan de fans voor te stellen, waardoor het nieuwe songmateriaal letterlijk en figuurlijk niet echt tot leven kon komen. Nu alle restricties achter ons liggen, gaat Nightwish proberen om deze verloren tijd enigszins in te halen met een Europese toernee die in november en december van dit jaar plaats gaat vinden. Om dit wat meer luister bij te zetten wordt deze ‘Human. :II: Nature Tour Edition’ op de markt gebracht, waar naast het originele album uit 2020 een BlueRay schijfje te vinden is met daarop de “Virtual Live Show From The Islanders Arms 2021’ die men op 28 en 29 mei 2021 als stream beschikbaar stelde.

Die “virtual live show” was een bijzonder ambitieuze productie, waar de fans de band live zagen spelen in een volgens de visie van de band ontworpen 3-D wereld. Dat leverde een erg fraai schouwspel op, waarbij men tevens van de gelegenheid gebruik maakte om enkele nieuwe nummers van ‘Human. :II: Nature’ live voor te stellen aan de fans. Aangevuld met een behoorlijk aantal klassiekers leverde dat een indrukwekkende show van ruim honderd minuten op. Hoe mooi een en ander visueel ook is weergegeven mis je toch wel de echte live-feel vanwege het ontbreken van publiek. Daardoor is er buiten de spaarzame contacten tussen de bandleden natuurlijk geen enkele interactie te bespeuren met de fans en dat is toch wel een groot gemis. Dat neemt niet weg dat de extra BlueRay bij deze “tour edition” zeker de moeite van het bekijken waard is. Of dat voldoende reden is om deze speciale editie aan te schaffen als je de originele plaat al in je bezit heb, zal iedereen voor zichzelf moeten bepalen. Feit blijft dat ‘Human. :II: Nature’ zeker niet de beste plaat in het oevre van Nightwish is geworden en daar verandert de extra BlueRay schijf niets aan.

Social media