Lords of Metal
Arrow Lords of Metal

Nightwish, Beast In Black & Turmion Kätilöt in Ziggo Dome- Amsterdam – 27 november 2022

“Maar Floor geeft de hele show plankgas “
Er lijkt geen einde aan het succesverhaal van Floor Jansen te komen. Na door een diep dal gegaan te zijn na het uiteenvallen van After Forever, en de moeizame doorstart met Re-Vamped, veranderde 1 telefoontje met de vraag of ze in 2 dagen een Nightwish set kon en wilde leren haar hele leven en sindsdien is onze Floor een regelrechte wereldster. En niets minder dan dat. Het grote publiek in Nederland had nog wat validatie nodig om haar als onze wereldster te omarmen, na een deelname aan een programma over oud-klasgenoten (met Danny Vera en Jacqueline Govaert) werd het al wel duidelijker, maar na haar deelname aan De Beste Zangers in 2019 was haar plek als onbetwist grootste zangeres van Nederland definitief gevestigd. Na recentelijke berichtgeving van medische aard viel een wat ingehouden show van haar te verwachten, maar ze was er alles aan gelegen om het thuispubliek, ook al woont ze nu zelf in Zweden, te laten zien dat ze niet voor wie dan ook onder zal doen. En zo kun je ineens met je tante van 70, of de beste vrienden van je ouders naar een metalconcert staan te kijken. Wie had dat ooit gedacht?
5 december I Tekst: Perry Boleij; fotografie: Hans Lievaart

Vanavond hebben we een drietal bands. We starten met een band uit Finland en hun naam Turmion Kätilöt is letterlijk vertaald “Vroedvrouwen Des Verderfs. Nou, dat belooft niet veel goeds. De band met hun geschminkte smoeltjes speelt een vorm van industrial metal en dat klinkt niet onaardig, en met de twee energieke zangers op het podium ziet het er nog wel leuk uit ook. En die twee weten het publiek lekker op te zwepen. Ze spelen hun lekkere groove ongeveer een half uur. Één van de zangers pakt zijn mobiel en laat ons aan zijn moeder zien. Het is een leuke act om het publiek op te warmen.

Turmion Kätilöt

De middelste band van vanavond Beast In Black is een Fins, Grieks, Hongaars power metal collectief die meteen een bak energie de zaal insturen en dat is lekker. Muzikaal is het top en zanger Yannis Papadopoulus is heel goed bij stem. De mannen hebben er duidelijk veel zin en plezier in maar vooral de drummer Atte Pallokangas heeft er heel veel schik in hij zit heel het optreden met een hele dikke smile te drummen. Met nummers als ‘Sweet True Lies’, ‘Beast In Black’, ‘One Night In Tokyo’, en ‘End Of The World’ weten ze het publiek voor zich te winnen. Hier wordt ik gewoon vrolijk van oh wat een lekkere aanstekelijke band.

Dan is het tijd voor Nightwish. Het is nog geen maand geleden dat zangeres Floor Jansen is geopereerd aan borstkanker daarom is het knap dat ze nu al ongeveer 2 uur op het podium staat en je zou zeggen dan doen we het gewoon een beetje rustig aan. Maar Floor geeft de hele show plankgas. Er is een mooie lichtshow en op de backdrop zijn hele mooie beelden te zien.

Halverwege de show laten Floor Jansen en Troy Donockley de rest van de band even vertrekken en doen een akoestische versie van ‘How’s The Heart’. Dan kun je pas echt horen wat voor een geweldige zangeres mevrouw Jansen is. Troy heeft ook zo zijn kwaliteiten en bespeelt de fluit, uillean pipes (ierse doedelzak), gitaar, bouzouki en zingt ook nog een aardig stukje.

Het nieuwste lid van de band, bassist Jukka Koskinen, doet zijn job ook perfect. Bij ‘The Phantom Of The Opera’ wat voor het eerst sinds 2005 live gespeeld wordt, komt Henk Poort voor dit mooie duet even het podium op. Bij ‘The Greatest Show On Earth’ komen er geweldig mooie beelden voorbij en het laatste nummer komt van tape maar wordt wel live gezongen door Floor.

Er zijn wel wat female fronted bandjes maar Nightwish is toch wel van uitzonderlijke kwaliteit. Ik ben eigenlijk geen groot liefhebber van dit genre maar ik heb een hele fijne avond gehad. Dit ook dankzij de goede organisatie, want het geluid was weer super en ik heb niks te klagen gehad.