Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Nightfall – At Night We Prey
Season Of Mist
Release datum: 5 maart 2021
“Een comeback die we toejuichen!”
8.5/10
Vera Matthijssens I 06 maart 2021

We hadden ons er noodgedwongen al bij neergelegd dat we Efthimis Karadimas enkel actief konden aantreffen in zijn nieuwe band The Slayerking, maar plots werd er kond gedaan van nieuw werk van Nightfall, de legendarische Griekse band die ooit – samen met Septicflesh en Rotting Christ – extreme metal uit het Hellenistische schiereiland op de wereldmap zette.

Dat daar een langdurige depressie aan voorafging is een triestig feit, maar het gaf onze mastermind wel de inspiratie om acht jaar na ‘Cassiopeia’ op de proppen te komen met ‘At Night We Prey’. Met een nieuwe bezetting rond zich en voorzien van een nieuw contract met Season Of Mist gaat men er extra gemotiveerd tegenaan. Het is dan ook een sterk album dat na een piano-intro meteen ter zake komt in deels opgejaagde, deels epische ‘Killing Moon’. De afkomst van de heren merken we in de oosters aandoende gitaarsolo van ‘Darkness Forever’ dat overigens erg energiek is. Het sluipende tempo in Witches’ creëert een occulte doomsfeer, een gegeven dat in heel het album te vinden is, maar in het wanhopig vertolkte ‘Giants Of Anger’ rillingen bezorgt.

De mediterrane death metal met gepassioneerde grunt heeft nog steeds enige gotische trekjes, bijvoorbeeld in de sporadische vrouwenzang die al eens opduikt (‘Meteor Gods’) maar nooit als lead zang. Het weemoedige titelnummer met duister gesproken voordrachtkunst mag als één van de hoogtepunten beschouwd worden, maar wij raden aan om het album als geheel te beluisteren en de raad van een wijze Griek ter harte te nemen: kom uit voor je problemen, dan kan je ze verhelpen. Een comeback die we toejuichen!