Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Necromaniac – Morbid Metal
Invictus Productions
Release datum: 26 november 2021
“Ik denk dat je de rerelease van deze demo van Necromaniac meer als leuke gimmick moet zien dan als een serieuze zet om de metalwereld te veroveren”
6.5/10
Erik Boter  I 30 november 2021

Het Engelse Death Metal trio Necromaniac (originele bandnaam, zeg!) bracht in 2015 via Me Saco Un Ojo Records (vrij vertaald: “Ik haal er een oog uit Records”) hun eerste en enige demo uit onder de al even goed bedachte titel ‘Morbid Metal’. Zoals dat honderd jaar geleden gebeurde, werd de demo als voorbespeelde cassette uitgebracht.

Mocht je die release op tape gemist hebben dan kun je nu je kans grijpen: het Ierse label Invictus Records brengt de demo, wederom als cassette, opnieuw uit. De tape kreeg wel een nieuw hoesontwerp. Hoe het bandje exact klinkt kan ik niet vertellen, omdat mijn promo exemplaar gewoon uit een trits MP3 bestandjes bestaat.

Dat zijn er maar vijf, terwijl het bandje tien tracks zou moeten tellen. Maar, inderdaad, de songs op kant A en kant B van de cassette zijn hetzelfde.

‘Morbid Metal’ opent met ‘Into the darkest of Realms’ waarbij  opvalt dat de sound van de demo best meevalt. Ik heb wel eens slechtere demonstratiebandjes gehoord. Alleen de drums klinken een beetje alsof ze in de thuisstudio van Lars Ulrich zijn opgenomen, zal ik maar zeggen. ‘Into the darkest of Realms’ is niet echt een volledige track, maar een lekker voortkabbelend intro van 1 minuut 34.

Pas bij ‘Cosmic Onslaught’ maken we pas echt kennis met Necromaniac: snelle blastbeats met daaroverheen een lekker en goed te volgen slaggitaarpartij en (gelukkig) veel tempowisselingen. De vocalen zijn boos, laag en diep en zouden van Lucifer zelve kunnen zijn. Hoewel nauwelijks te verstaan passen de ‘zanglijnen’ goed bij de muziek. ‘Armies of Concrete Rot’ start langzamer met een inventief basriedeltje. Nou ja, inventief, erg origineel is het allemaal niet. De gitaarriffs zitten evenwel prima in elkaar en zijn hoorbaar geïnspireerd door de oude thrashmetal uit de jaren ’80. Verderop in de track meen ik ook Possessed invloeden te ontwaren.

‘Underneath the Crucifix’ is weer wat eenvoudiger van opzet en doet daardoor wat aan de oude Venom denken. Afsluiter ‘Cursed by the Revenant’ is weer wat thrashier.

Ik denk dat je de rerelease van deze demo van Necromaniac meer als leuke gimmick moet zien dan als een serieuze zet om de metalwereld te veroveren. De band schijnt in de studio te zitten voor de opnames van hun debuutplaat. Ik ben benieuwd hoe ze zes jaar na dato klinken.

Heb je (nog) een cassettedeck thuis staan en hou je van old school Black-, Thrash en Death Metal? Schaf dan gerust de  ‘Morbid Metal’ demo aan.