Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Mystic Prophecy – Metal Division
Rock Of Angels Records
Release datum: 10 januari 2020
Tekst: Wilco Spies – 28 december 2019
“Op 16 januari 2020 in Enschede, op 17 januari 2020 in Tilburg en op 18 januari 2020 in Den Haag. Gaan!”
7.9/10

Ja hoor, daar zijn ze weer, de heren van Mystic Prophecy, die trouwens sinds enige tijd ook een fraai vrouwbeescht in de gelederen (bas) hebben opgenomen. Sinds 2001 bestookt deze Grieks/Duitse band de wereld met aanstekelijke, stevige en thrashy power metal en met ‘Metal Division’ zijn ze bij hun elfde album aangekomen.

Hun albums zijn steevast doorspekt met brute, soms naar thrash neigende power metal. Kenmerk zijn altijd het volle geluid, de bruutheid en de trotse epische melodieën geweest. Het fantastische artwork maakte het helemaal af. Maar toen kwam daar in 2013 het album ‘Killhammer’. Een miskleun van ongekende orde. Met uitzondering van het artwork was er van de overige kenmerken niets over en de plaat was niks meer dan een natte wind. Daarna volgede ‘War Brigade’ dat weer een stap voorwaarts betekende, maar men was nog niet terug op het oude niveau.

Zonder al te veel te verwachten begon ik dus aan opvolger ‘Metal Division’. Na meerder luisterbeurten kan ik concluderen dat men nog altijd niet op het niveau van voor ‘Killhammer’ zit, maar ook dat er wéér een stap voorwaarts is gemaakt. Het tempo ligt hoog en de nummers zijn gevarieerd. Zoals altijd is de zang van Liapakis smetteloos, ruw en geweldig. De nummers variëren van typische midtempo stampers tot snelle thrash/power metal, steevast vergezeld van geweldige muziek; lekkere leads, solo’s en een ritme sectie waar een gemiddelde thrash band wat van kan leren. Wat ik echter mis is het grote aantal iconische nummers met die onvergetelijke, trotse melodieën. Over de gehele linie is het huidige materiaal absoluut de moeite van het luisteren waard maar de totale overweldiging ontbreekt. Al moet ik wel concluderen dat de bezieling veel sterker dan op de vorige albums.

Nu lijk ik wellicht een beetje zuur, maar ik baseer mijn mening op wat men vroeger heeft laten horen. Er zijn echter wel degelijk nummers die dat niveau moeiteloos halen: ‘Victory Is Mine’ is een heerlijke, epische stamper met nare agressie er in en precies die epische melodieën die de band zo goed kan maken. ‘Metal Division’ (zie clip) is een ouderwetse heavy metal stamper die je steeds weer wil luisteren. De absolute topper is echter ‘Here Comes The Winter’. Dit nummer heeft alles wat deze band bestaansrecht geeft. Hoe episch is dit. Keer op keer luisteren en nog verveelt het niet. Zo wil ik mijn metal! Op 16 januari 2020 in Enschede, op 17 januari 2020 in Tilburg en op 18 januari 2020 in Den Haag. Ik zeg gaan!

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.