Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Myrath – Live In Carthage
earMUSIC
Release datum: 17 april 2020
“Het geluid is zeldzaam goed uitgebalanceerd waar alle muzikanten, inclusief alle extra ondersteunende muzikanten, uitstekend aan bod komen.”
9/10
William Pezy I 11 april 2020

Myrath is het schoolvoorbeeld van een band die de lat enorm hoog legt voor zichzelf en kei- en keihard werkt. Ze touren bijna continu om hun live shows te perfectioneren. Tussen de bedrijven door weet zanger Zaher nog wat mooie accenten weten neer te zetten op bijvoorbeeld de laatste plaat van Arjen Lucassen Maar er wordt vooral hard gewerkt aan muziek van zeer hoog niveau waar de aanstekelijke prog mooi wordt gemixt met Noord-Afrikaanse klanken. Toen in 2016 ‘Legacy’ uit kwam wist de band flink te scoren met de single ‘Believer’ met bijbehorende indrukwekkende videoclip die meer dan vijf miljoen keer werd bekeken op YouTube.

De band is niet meer weg te denken uit de hedendaagse metal scene, waarbij hun live-shows legendarisch zijn. Het is dan ook niet meer dan logisch dat er een live plaat komt met bijbehorende live DVD. Tot mijn verbazing begint de plaat met een studio versie van ‘Believer’ maar dan met Don Airey van Deep Purple op toetsen. Zoals je dan mag verwachten legt hij een stevig diep paars sausje over het nummer heen. Wat mij betreft een bijzonder geslaagd experiment.

Vanaf dan gaat het live geweld los. Maar liefst zestien nummers lang gaat de band vol gas waarbij alle toppers als ‘Believer’, ‘Dance’, en ‘Endure The Silence’ voorbij komen. De beelden laten blijken dat nergens op bespaard is. Het geluid laat dat ook duidelijk blijken. Het is haast niet voor te stellen dat we hier naar een live band luisteren. Het geluid is zeldzaam goed uitgebalanceerd waar alle muzikanten, inclusief alle extra ondersteunende muzikanten, uitstekend aan bod komen. Met elkaar geven ze ook zanger Zaher alle ruimte om de interactie met het publiek te zoeken. Ik hou er van om op een live plaat die interactie te kunnen horen en ervaren. Dat komt hier prettig uit de verf. Uiteindelijk blijft er naast veel respect voor deze band ook een ander gevoel hangen: balen dat ik hier niet bij was! Dat compliment mogen ze in hun zak steken.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.