Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Mrs. Kite – Flickering Lights
Self Released
Release datum: 11 januari 2020
“Flickering Lights‘ is geen slecht album maar ik mis de volwassenheid in de muziek en uitvoering.”
6.9/10
Leon Vonk I 16 juli 2020

Mrs. Kite is een band die drie keer de Duitse rock & pop award voor de “beste progressieve band’ heeft gewonnen. Het debuut van de groep (onder een andere naam) zag het levenslicht in 2006 en had een vreemde naam, ‘…and a laughing white monkey will greet you as you pass the gates of slumberland…’. De groep is duidelijk geen machine die elke twee jaar een nieuwe titel uitbrengt, het tweede album, ‘A Closer Inspection’, kwam namelijk pas zeven jaar later uit. Ook deverse plaat, ‘Flickering Lights’, heeft zeven jaar op zich laten wachten.

De muziek die de mannen maken is geïnspireerd door de gebruikelijke namen in het genre, denk aan Pink Floyd, Yes, Dream Theater en Porcupine Tree. Vooral de laatstgenoemde band was duidelijk een groot voorbeeld, zo is de muziek over het algemeen niet zo heel ruig en ligt de focus op melodie en een sterke groove, maar soms is gaat het er wat harder aan toe en is het instrumentaal technischer. Toch zit er een groot niveau verschil tussen de twee, wat natuurlijk niet verassend is. De muziek van Mrs. Kite klinkt bij vlagen wat rommelig, wat versterkt wordt door een wat ongebalanceerde mix. Tijdens de liedjes gebeurt er soms wat te veel waardoor er te weinig balans of rust in de composities zit, hoewel het daarvoor niet eens heel hard hoeft te zijn. Verder vind ik ook de zang erg matig, Florian Schuch heeft een hogere stem die weinig geoefend klinkt waardoor het vaak niet volledig zuiver klinkt, zonder dat het echt vals is. Daarnaast heeft hij een flink Duits accent waar ik maar moeilijk doorheen kan luisteren. Een échte zanger zou de band wel een stuk interessanter maken.

‘Flickering Lights‘ is geen slecht album maar ik mis de volwassenheid in de muziek en uitvoering. Zowel in de composities, zang en de technische uitvoering kunnen nog stappen worden gezet, maar als de heren dat doen dan denk ik dat Mrs. Kite de potentie heeft om een grotere naam te worden. Toch is dit al het derde album van de band, dus acht ik de kans klein dat dit nog gaat gebeuren. Maar ik laat me heel graag verrassen!