Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
202211_News_Motörhead2
Motörhead – Bad Magic: Seriously Bad Magic 
Silver Lining Music
Release datum: 24 februari 2023
Aan de andere kant kun je zeggen dat Kilmister in het harnas wilde sterven en dat heeft hij uiteindelijk ook min of meer gedaan.
Erik Boter I 24 februari 2023

‘Bad Magic’ was het laatste studio album dat Motörhead bij leven van haar voorman Lemmy Kilmister uitbracht in 2015. Zoals algemeen bekend mag worden verondersteld overleed Lemmy op 28 december van dat jaar. Dat Lemmy tijdens de opnames van ‘Bad Magic’ al danig was verzwakt is in mijn oren goed te horen. Het album is dan ook zeker niet mijn favoriete in de discografie van het Engelse trio. Sterker nog, ik kan nauwelijks luisteren naar de verzwakte stem van mijn grote held, waarbij het pijnlijk loszittende gebit (‘Snaggletooth’) van de man zeer doet aan mijn trommelvliezen.

Aan de andere kant kun je zeggen dat Kilmister in het harnas wilde sterven en dat heeft hij uiteindelijk ook min of meer gedaan. ‘Bad Magic’ is daar een soort herinnering aan, of een document van, zo moet ik het maar zien. 

Vrij rap na de oorspronkelijke release komt er nu al een special edition uit van de plaat, waar twee nummers van de ‘Bad Magic’ sessies die nog op de plank lagen zijn toegevoegd aan het album. ‘Greedy Bastards’ is een soort ‘zing-zeg’ nummer waarin de band speelt en Lemmy een verhaaltje voordraagt over wat een boeven politici zijn. ‘Bullet In Your Brain’ is een lekkere rocker maar heeft dezelfde kenmerken als de rest van het album, waardoor ik het een lastig nummer vind om naar te luisteren. Luister maar naar Lemmy’s uitspraak van het woordje ‘ships’ of het woordje ‘coast’ en je begrijpt wat ik bedoel.

Aan ‘Bad Magic’ is verder een extra schijfje toegevoegd waar de show op staat die de band gaf op het Mount Fuji Fest festival in Japan op 24 februari 2015. Hoewel ik graag mag luisteren naar live opnames van Motörhead is ook dit een voorbeeld van een show die rechtstreeks mijn archief in kan. Lemmy wilde heel graag spelen in dat laatste jaar van zijn leven, maar kon eigenlijk niet meer. Om die reden speelden drummer Mikkey Dee en gitarist Phil Campbell op sommige tracks ook op halve snelheid (niet op opener ‘We Are Motörhead’ overigens maar dan hoor je meteen dat Lemmy moeite heeft het tempo bij te benen) en klinkt de band (maar met name haar voorman) op deze live opnames moe en uitgeblust. ‘Ace Of Spades’ in de toegiften wordt daarmee zelfs een verdrietig nummer. De geluidskwaliteit van de liveshow valt echter weer alleszins mee.

Het wachten is wat mij betreft op een nieuwe Motörhead boxset van BMG Records, die de rechten van het klassieke materiaal in handen heeft.  ‘Another Perfect Day’ staat hoog op mijn wensenlijstje. Hoort u mij, BMG Records?