Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Motive Black – Auburn
AFM Records
Release datum: 10 februari 2023
“‘Auburn’ is een fraai heavy rock album geworden, maar zal vanwege de grote hoeveelheid alternatieve en moderne invloeden zeker niet door iedereen gewaardeerd worden.”
7.2/10
Sjak Roks I 14 februari 2023

Het zaadje voor de band Motive Black werd geplant toen pop/rock-zangeres Elana Justin in 2018 de beslissing nam om vanuit New York naar Los Angeles te verhuizen. Daar aangekomen kwam ze in aanraking met gitarist/producer Nick Rowe (Bloodsimple, Vampire Weekend) en gezamenlijk besloten ze om een aantal van Elana’s nummers te herbewerken en in een heaviër jasje te steken. Met de hulp van gitarist Marcos Curiel (P.O.D.) en drummer Ray Luzier (Korn) werden de songs opnieuw opgenomen en het resultaat daarvan is dit ‘Auburn’ album geworden. En het dient te worden gezegd dat dit proces een sterk en genietbaar plaatje heeft opgeleverd.

‘Auburn’ is een fraai heavy rock album geworden, maar zal vanwege de grote hoeveelheid alternatieve en moderne invloeden zeker niet door iedereen gewaardeerd worden. Nummers zoals opener ‘Lift Me Up’ (waarop Butcher Babies-zangeres Carla Harvey een vocale gastbijdrage levert), het meeslepende ‘Broken’ en het heavy ‘Caged’ zijn prima voorbeelden van hoe moderne metal moet klinken en doen me af en toe denken aan een band als Halestorm. Het song materiaal klinkt lekker rauw en zit vol met energieke riffs, maar tevens is er voldoende aandacht besteedt aan pakkende refreinen. Zangeres Elena Justin is duidelijk degene waar het allemaal om draait binnen Motive Black en haar aan Joan Jett en Alanis Morisette refererende stemgeluid past uitstekend binnen het stilistische kader waarin de band zich begeeft. Het zou te ver voeren om Motive Black nu als de volgende grote belofte binnen het genre te gaan bestempelen, maar met ‘Auburn’ leveren ze wel een prima verteerbaar debuut af.

Zangeres Elana Justin is van plan om van Motive Black een echte band te gaan maken zodat ze dit materiaal ook op het podium kan gaan vertolken. Ik kan dat initiatief alleen maar toejuichen want vanwege de aanstekelijkheid van de aanwezige nummers zal een live-show van deze band zonder twijfel uitmonden in een waar feestje.