Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Mordred – Volition
Self Released
Release datum: 19 juni 2020
“Of de wereld zit te wachten op nieuw werk van Mordred betwijfel ik ten stelligste. De band is blijven hangen in de jaren negentig en ondertussen verschenen in het genre een pak betere albums.”
7/10
Koen de Waele I 19 juni 2020

Ergens eind jaren tachtig kwam Mordred vanuit het San Franciso Bay Area opzetten. In tegenstelling tot het welbekende thrash geluid van andere ondertussen wereldberoemde en legendarische bands uit dat gebied, kwam Mordred opzetten met een crossover geluid met heel wat hiphop en rap invloeden. Nu is dat al een genre op zich maar destijds was het een grote vernieuwing. De eerste twee albums ‘Fool’s Game’ en ‘In This Life’ werden tamelijk enthousiast onthaald,maar na een derde album ‘The Next Room’ uit 1994 ging het snel bergaf om tot een eind te komen.

In 2013 kwam de band echter terug samen in min of meer dezelfde bezetting om een aantal reünieshows te spelen. Stilletjes aan begon men met nieuw materiaal te schrijven tot er nu vier nummers klaar waren waarop nu de EP ‘Volition’ uitkomt. Het eerste nummer ‘Not For You’ klinkt nog wel lekker in het gehoor. Easy listening crossover met eenvoudige maar leuke ritmes en zangpartijen en enkele hiphop elementen in verwerkt. Het tweede nummer ‘What Are We Coming To’ is een volbloed rapnummer en deed me helemaal niets. De twee laatste ‘Love Of Money’ en ‘The Baroness’ gaan terug meer de metalrichting uit maar blijven op middelmatig niveau.

Of de wereld zit te wachten op nieuw werk van Mordred betwijfel ik ten stelligste. De band is blijven hangen in de jaren negentig en ondertussen verschenen in het genre een pak betere albums. Denk dan maar aan namen als Body Count, Stuck Mojo, Biohazard, Limp Bizkit en zoveel meer.