Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Mora Prokaza – By Chance
Season Of Mist
Release datum: 03 juli 2020
“Het geeft je wel op een bepaalde manier een ongemakkelijk gevoel, zeker als je de visuele aspecten van de band mee neemt.”
8.8/10
Berto I 19 juni 2020

Mora Prokaza is een duet uit Wit Rusland die mij volledig op het verkeerde been heeft gezet. Bij black metal denk je niet vaak aan avant garde en als dat genoemd wordt in een adem dan valt het allemaal wat tegen. Echter, het album ‘By Chance’ dat binnenkort verschijnt is een trip. Een ander woord kan ik niet verzinnen voor deze maffe doch muzikaal zeer interessante plaat.

Het eerste wat ik van dit album te horen en te zien kreeg was de video voor het nummer ‘Check It’. Ik wist even niet wat me overkwam, of ik moest lachen of hard wegrennen. De band weet folkloristiche instrumenten in te voegen in de sound, waardoor er een aparte sound ontstaat die absoluut uniek is te noemen. Een harmonica, een trompet en andere blaasinstrumenten, het kan niet gek genoeg. Het geeft je wel op een bepaalde manier een ongemakkelijk gevoel, zeker als je de visuele aspecten van de band mee neemt, maar uiteindelijk is dat wel een van de functies van muziek. Het moet een emotie oproepen die je niet verwacht, het moet je doen nadenken over alles wat je hoort. De zang die de band hanteert klinkt ook nogal apart. Vaak wel een black metal stem, maar ze weten hier een soort van rap en gesproken zang aan toe te voegen die zeer Oostblok-achtig klinkt. Ik weet het, een vage vergelijking, maar ga luisteren  en je weet precies wat ik bedoel denk ik. ‘I See It This Way’ is een nummer waar ook nog eens zeer kunstig wordt gemusiceerd, aparte ritmes en dito instrumenten maken dit wel het fraaiste muzikale schilderij van het album. Het pianospel waar het mee eindigt is wonderschoon. Dit album is een schijf vol met kleine schilderijtjes die redelijk abstract zijn uitgevoerd, maar waar de kenner wel veel geld voor wil neertellen.