Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Molassess – Through The Hollow
Season Of Mist
Release datum: 16 oktober 2020
“’Through The Hollow’ is een mooi stuk kunst geworden, een uiting van emotie, waanzin en opborrelende duisternis.”
8.7/10
Bart Meijer I 02 oktober

Oud leden van The Devil’s Blood werden gevraagd om voor Roadburn 2019 origineel materiaal te schrijven. Zij stemden daarmee in, maar niet onder de noemer The Devil’s Blood. Dit was namelijk een nieuw begin en had een andere naam nodig. Het werd Molassess, vernoemd naar het laatste nummer op het album ‘Earth Air Spirit Water Fire’ van Selim Lemouchi & His Enemies. Selim was, zoals veel lezers zullen weten, de gitarist en zanger van The Devil’s Blood, en broer van Farida, die op dit album de vocalen voor haar rekening neemt.

Het is een subtiel en donker project geworden, zoals het Roadburn betaamt, en we horen op dit debuut, ‘Through The Hollow’, een occulte vorm van rock, zoals bijvoorbeeld ook door Sterling Serpent en Sabbath Assembly wordt gespeeld. Je hoort duidelijk dat je met begenadigde artiesten te maken hebt, want ondanks dat de muziek rustig en kalmerend over je heen wast, worden er op de achtergrond zulke complexe, muzikale structuren gewoven dat er een constant gevoel van onheil in de lucht hangt. De muziek laat de luisteraar af en toe voelen alsof zij middenin een krachtige cirkel staat terwijl daar omheen mensen een muzikaal ritueel uitvoeren om haar geest te bezitten. Doordrenkt van mystiek, de manier waarop de instrumenten, met name de gitaren, telkens weer een andere, spannende richting op verschuiven, de overtuigende vocalen, die soms overrompelen en je dan weer langzaam betoveren. Het geheel wordt, wederom subtiel, afgerond met een vleugje psychedelica.

‘Through The Hollow’ is een mooi stuk kunst geworden, een uiting van emotie, waanzin en opborrelende duisternis. Als de duivel niet zou bestaan zou dit een aangename soundtrack zijn, maar nu zijn de innemende klanken die Molassass neerzet angstaanjagender dan de meest extreme black metal.