Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Mirror Queen – Inviolate
Tee Pee Records
Release datum: 25 juni 2022
“Sterke punten zijn de duidelijke muzikale kwaliteiten, vooral van de (vaak dubbele) gitaren, maar het ontbreekt in de nummers vaak aan spanning en overtuiging.”
6.5/10
Cor Schilstra  I 08 juli 2022

Van de band Mirror Queen heb ik een vroege voorganger genaamd ‘Aytobach Kreisor’ en het debuut ‘From Earth Below’ ergens in de kast staan. Eerlijk gezegd heb ik deze CD’s na een paar keer beluisteren niet weer uit de kast gehad. Toch wilde ik poging wagen om de nieuwste plaat een kans te geven, want heel interessant was vorig materiaal (nog) niet, maar een zeker muzikaal niveau en potentie waren zeker aanwezig.

Openingsnummer ‘Inside An Icy Light’ is een aardige binnenkomer, maar jammer genoeg wel heel erg standaard. Het opvolgende ‘Sea Of Tranquility’ is echter veelbelovend, met een pakkend sfeertje, mooie opbouw, lekkere hooks en zeer geslaagd, bijna jam-achtig einde met sterk gitaarwerk. Bij ‘The Devil Seeks Control’ kan de gebrachte variatie en opbouw toch weer niet voorkomen dat de drive niet kan blijven boeien en ‘Witching Hour’ kan niet meer dan de kwalificatie “opvulling” scoren. Het up-tempo ‘Rider On The Train’ komt knallend binnen (zeker bij de herstart na het korte intermezzo), en heeft aangenaam gitaarwerk, maar mist ergens een echte vonk. Bij aanvang van ‘Coming Round With Second Sight’ lijkt het weer echt interessant te worden met de zang in combinatie met zeurende, schuivende gitaarnoot, maar de spanning wordt niet doorgezet en het vervalt in standaard thematiek en herhaling. Afsluiter ‘Inviolate’ is ook weer een zeer behoorlijk gemusiceerd werkstukje, maar kan ook niet echt potten breken.

Sterke punten zijn de duidelijke muzikale kwaliteiten, vooral van de (vaak dubbele) gitaren, maar het ontbreekt in de nummers vaak aan spanning en overtuiging. Mijn persoonlijke voorkeur ligt bij de momenten waarop een schijnbaar meer freewheelende benadering gekozen wordt; wellicht kan de ongedwongen sfeer hier echt iets toevoegen aan de zeggingskracht van een nummer. Wanneer deze momenten veelvuldiger aanwezig zijn, kan dit van een – niet slechte plaat – naar een heel fijn beluisterbaar niveau stijgen. Toch weer benieuwd naar toekomstig werk.