Lords of Metal
Arrow Lords of Metal

Metallica, Ice Nine Kills & Floor Jansen in Johan Cruijff Arena-Amsterdam-29 april 2023

“Het is heel gaaf om te horen dat zelfs de nieuwe nummers luidkeels meegezongen worden. Halverwege de show merkt mijn vrouw ineens op dat Robert Trujillo een Golden Earring shirt aan heeft dat is zo leuk van de heren, ze verdiepen zich in het waar en wat (in ieder geval het team eromheen dan).”
Credit: Niek van de Vondervoort
Als Metallica in Nederland komt ben ik daar vanaf 1988 bijna altijd bij geweest, dus als ze dan twee concerten geven met verschillende tracklists, dan ben ik het aan mezelf verplicht om de route naar Amsterdam dan ook twee keer te rijden. En achteraf gezien ben ik heel erg blij dat ik er weer bij was. Metallica laat wederom zien waarom zij en niemand anders de grootste metal band op aarde is. 
3 mei 2023 I Tekst: Perry Boleij | Fotografie Hans Lievaart (do) & Niek van de Vondervoort (za)

Mijn Metallicaweek begint al op dinsdag 25 april, mijn betere helft en ik hebben vrij genomen om naar de popup store te gaan in de Kalverstraat in Amsterdam. Het is heel gaaf om te zien dat er nog meer van die mafketels zijn die zelfs al voor mij aanwezig zijn in de rij voor de winkel. Wij sluiten rond 9:30 aan bij de nog redelijk kleine groep mensen, van overal ter wereld, die merchandise willen scoren. Achter ons sluit een jonge dame aan uit Israël die helemaal hyper, maar ook wel gezellig is. De store gaat om 11:00 uur open en voor dat gebeurt zijn er al dranghekken geplaatst door de aanwezige security en mogen we in eerste instantie met 10 tegelijk naar binnen. En wij zijn natuurlijk 11 en 12, maar al gauw blijkt dat er wel 10 bij kunnen, dus we zijn binnen in de snoepwinkel die Metallica heet. Er zijn natuurlijk nieuwe designs, maar ook oude prints van bijvoorbeeld ‘Ride The Lightning’ en ‘Damage Inc.’ Maar ik kom voor de nieuwe dingen en scoor dan ook wel een paar shirts en wat losse items.

We gaan donderdag 27 april vroeg op pad om op tijd in Amsterdam te zijn. Ik vind dat noodzaak, want ik wil vooraan staan. Dus rond 10 uur sluiten wij ons aan bij de Metallica Family die al aanwezig is. Één van de eerste mensen die in de rij staan heeft bedacht om een nummersysteem te gaan hanteren: wij krijgen nummer 16 en 17 met stift op ons hand geschreven. Hierdoor hoef je niet constant op die plek te blijven staan en kun je wat gaan eten of drinken, of natuurlijk wat merchandise kopen bij de flinke merchandise stand. Het is keigezellig en we hebben weer wat leuke mensen ontmoet van overal ter wereld. Om 16 uur mogen we naar binnen en komen op een mooi plekje op de 2e rij te staan, dus bijna vooraan, we staan alleen bij het hoge gedeelte van het gigantische podium en zien dus niet veel van openingsact Mammoth WvH, maar horen wel dat de band van de zoon van Eddie van Halen een goed stukje muziek maakt. De bassist doet zijn rondjes rond het podium en krijgt een hapje eten van iemand in de snakepit.

De tweede band is Architects uit de UK. De metalcore van de heren brengt meteen een hoop energie in de zaal en dat is lekker. Ze doen dan ook erg hun best om iedereen in beweging te krijgen.

Metallica begint ongeveer 10 minuten te laat, maar als de soundtrack van ‘The Good, The Bad & The Ugly’, het nummer ‘The Ecstacy Of Gold’, van componist Ennio Morricone klinkt, kan het los en… wow, ze beginnen met ‘Orion’ dat is best wel uniek. Wat blijft het toch gaaf om deze mannen aan het werk te zien. We krijgen tijdens de eerste avond een mooi cadeautje maar liefst 2 live debuten ‘Screaming Suicide’ en ‘Sleepwalk My Life Away’. En dat is super vet, ondanks dat die laatst genoemde  niet helemaal vlekkeloos gaat, maar ja eerste keer live.

Bij Seek And Destroy gaat het begin mis, omdat James het tellen niet kan horen door het geschreeuw. De show is verder best sober maar wel keivet en ja, het geluid is niet geweldig in de Arena, maar als we dat nou eens accepteren en proberen er doorheen te luisteren, dan was het gewoon een hele vette eerste show van de tour. (Een uitgebreid verslag van de eerste avond kun je ook op deze site lezen.)

De tweede avond van de tour, zaterdag 29 april, begint voor ons weer in de ochtend. We zijn dan ongeveer om 10:30 uur in het vak waar de rij gevormd wordt. Deze keer hebben we nr. 10, 11, en 12 en zijn we dus nog eerder binnen. We hebben onze vriend Robert meegenomen en dit wordt zijn eerste Metallicaconcert dus dat wordt helemaal gaaf.

Vandaag komen we weer veel dezelfde mensen tegen, dus het is weer heel gezellig in de tuin van de Metallica Family. En we hebben gewoon heel lekker weer, de Metallicagoden zijn ons goed gezind. Om iets over 16 uur mogen we weer naar binnen en rennen als gekken de zaal in. Mensen van de security willen dat we niet hard lopen, maar ja, dat is een beetje voor dovemans oren bedoeld. We gaan deze keer iets meer van het hoge gedeelte af staan en hebben gewoon frontrow plaatsen, en dan blijkt dat we aan het hek staan waar de bands langs lopen om het podium op te gaan, dus nog een bonus.

De eerste band van vanavond is Ice Nine Kills. ze omschrijven hun muziek als theatricore en de teksten zijn geïnspireerd door horrorfilms. Zoals gezegd staan de boys van de band voor onze neus te wachten om het podium op te gaan en ze buurten gezellig een beetje met de mensen op de eerste rij. Als ze dan het podium betreden, beginnen ze met ‘Savages’ maar bij het tweede nummer komt de energie pas echt los en wordt het duidelijk dat ze inderdaad horrorfilms als thema gebruiken. Er lopen een paar horror figuren rond op het podium met een mes en een kettingzaag. De heren in kostuum hebben er zin in en maken er een mooie show van. De zanger heeft een mes in zijn hand, of heeft een Freddy Krueger handschoen aan.

De tweede act van vanavond zou eigenlijk Five Finger Death Punch zijn maar die moeten onverhoopt verstek laten gaan. De vervanger is een vreemde eend in de bijt vanavond, want Floor Jansen met haar solo werk zou je hier niet zomaar tussen plaatsen. Maar als Floor gaat zingen is dat altijd kippenvel bij mij en het is vanavond niet anders. De Nederlandse zangeres vind het een hele eer om hier te staan en is er van bewust dat ze een heel ander genre laat horen dan dat we eigenlijk zouden krijgen. Maar ze staat wel in het voorprogramma van “de vetste band van de wereld”, zegt de Nederlandse zangeres.

Ze waarschuwt ons ook nog dat ze geen Nightwishshow, maar een Floor Jansenshow gaat spelen.

De band heeft een bekende gitarist in de gelederen, namelijk Marcel Fisser, die we kennen van het programma de beste zangers. Op het solo album van Floor staan 10 nummers, waarvan ze er vanavond 8 live ten gehore brengt en nog 1 van tape. Het leuke van dit optreden is dat de galm waar we ons in dit stadion aan ergeren, nu eigenlijk wel mooi uitpakt. Zeker met de wat rustigere nummers. Ze doet één nummer van Nightwish en ook nog twee nummers van haar project  met Jorn Viggo Lofstad “Northward”. Het is een mooie mix van rustigere en heavy nummers en als klap op de vuurpijl krijgen we ook nog ‘The Phantom Of The Opera’ en ja, met onze Nederlandse opera zanger Henk Poort. Wat klinkt dit toch vet. Kippenvel allover.

Dan Metallica, vanavond begint hetzelfde als donderdag ,met het AC/DC nummer ‘It’s A Long Way To The Top’ van tape en daar achteraan het eerste kippenvel moment ‘The Ecstacy Of Gold’. Daarna gaan we meteen terug naar 1984 met twee nummers van “Ride The Lightning”, want met ‘The Call Of Ktulu’ en ‘Creeping Death’ gaat het al lekker los. James is naar mijn gevoel in de jaren steeds beter gaan zingen en de geoliede machine draait op volle toeren. Hij komt echter niet helemaal uit zijn woorden als hij de tweede avond aankondigt. Hij maakt er zo iets van als “Welcome to night one the second night, I don’t know how to say it. you got two nights one”. Het publiek krijgt een paar primeurs voor onze kiezen, ‘Untill It Sleeps’ is al vanaf eind 2008 niet meer gespeeld en ook de drie nieuwe nummers beleven hun live debuut, of  waren nog nooit helemaal live gespeeld, waarvan ‘72 Seasons’ een beetje rommelig overkomt in het begin.

James zit op zijn praatstoel vanavond, maar wordt op een gegeven moment verteld in zijn oortje dat ie zijn mond moet houden want de show moet door. ‘Welcome Home’ wordt vergezeld met beelden van een sanatorium op de ronde schermen die hoog boven het podium uittorenen. Ik heb het idee dat dit ook de reden is waarom ze de korte kanten van de tribune niet gebruikt hebben, maar het kunnen ook zomaar de torenhoge prijzen zijn. Er staan bijvoorbeeld mensen naast ons die een early entry ticket hebben gekocht. Dan mag je een kwartier eerder naar binnen en je krijgt een thermobeker. Dat kost gewoon het dubbele van de normale prijs en we staan naast elkaar. De solo’s van Kirk zijn wederom niet heel goed te horen vooraan, maar het lijkt iets beter dan donderdag. Alle vier de leden gebruiken het podium optimaal en zelfs Lars verplaats na een paar nummers van plek en als hij dan in je buurt zit te drummen hoor je de klappen op zijn drumstel erg goed.

James is bij ‘Wherever I May Roam’ net iets te laat bij de microfoon, maar het publiek vangt dit goed op. Het is heel gaaf om te horen dat zelfs de nieuwe nummers luidkeels meegezongen worden. Halverwege de show merkt mijn vrouw ineens op dat Robert Trujillo een Golden Earring shirt aan heeft. Dat is zo leuk van de heren, ze verdiepen zich in het waar en wat (in ieder geval het team eromheen dan). Bij ‘Moth Into Flame’ komen de vlammen bijna tot het dak. En ‘Whiskey In The Jar’ gaat gepaard met een stukje ‘Outlaw Torn’. Natuurlijk kan ‘One’ niet ontbreken op één van de twee avonden en die is dan ook heel vet, met bommen en granaten, zoals het hoort. Na ‘Enter Sandman’ is het tweedaagse feest dan echt afgelopen. Maar niet voordat de “Four Horsemen” iedereen bedankt hebben en Lars is dan altijd een beetje vollediger en vraagt ons of Metallica een betere plek had kunnen kiezen om hun tour te starten. Nou Lars ik dacht van niet het was heel gaaf om al die primeurs te hebben die nemen ze ons niet meer af.

De setlist van vanavond:
It’s A Long Way To The Top (ACDC van tape)
The Ecstacy Of Gold ( Ennio Morricone van tape)
The Call Of Ktulu intro (van tape)
The Call Of Ktulu
Creeping Death
Leper Messiah
Until It Sleeps
72 Seasons
If Darkness Had A Son
Welcome Home (Sanitarium)
You Must Burn
The Unforgiven
Wherever I May Roam
Harvester Of Sorrow
Moth Into Flame
Fight Fire With Fire
Whiskey In The Jar
One
Enter Sandman

Social media