Lords of Metal
Arrow Lords of Metal

Metal Gear: ESP LTD Viper 7 Black Metal Baritone

 
“Ik snap goed waarom dit element Black Winter heet, maar ik ben ook blij met de mate van definitie die mogelijk is.”
Wat heeft een metalgitaar nou écht nodig? We gaan terug naar de essentie van metalgitaren in deze Metalgear Special met de LTD Viper 7 Black Metal Baritone. Als de gitaarfabrikant met toch al stevige roots in metal een gitaar ‘Black Metal’ noemt, dan voelen wij ons in ieder geval al aangesproken om hier iets van te mogen vinden.
Door: Wouter Ι 31 oktober 2020

ESP
ESP is een van oorsprong Japanse gitaarbouwer en is sinds 1975 begonnen als gitaaronderdelen bouwer voor vervangende gitaaronderdelen en bouwde op basis van custom bestelling unieke hoge kwaliteitsgitaren voor de Japanse markt. De letters staan overigens voor Electronic Sound Products.  Sinds begin jaren ‘80 in Amerika kennis werd gemaakt met ESP, in eerste instantie ook als onderdelenfabrikant voor bijvoorbeeld de Kramer signature van Eddie Van Halen, is het merk harder gegroeid en heeft het eigen ontwerpen op de Amerikaanse markt uitgebracht. Inmiddels bedient de Amerikaanse tak heel de wereld, exclusief Azië, maar zit het moederbedrijf nog altijd in Japan.

Met gitaristen als James Hetfield en Kirk Hammett aan boord is een wereldwijde bekendheid ontstaan. Hierbij moet ik de ‘EET FUK’ witte Explorer van James in zijn ‘…And Justice For All’ tijd wel als voorbeeld benoemen, want deze gitaar heeft op mij als gitaarspelend puberventje een onuitwisbare indruk gemaakt. In 1996 is LTD als tweede of afgeleide merk geïntroduceerd om de exclusieve ESP gitaren ook betaalbaar te maken voor de massa, door ze in Korea, Indonesië en China te gaan bouwen. Deze gitaren zijn gericht op de metalmuzikanten en kennen inmiddels ook ‘Elite’ modellen die wél in Japan worden gebouwd, maar toch vriendelijker geprijsd zijn.

LTD Viper 7 Black Metal Baritone
De Viper is een model die ik vooral ken van Matt DeVries van Chimaira die een ESP signature gebaseerd op de Viper had. Samael frontman Vorph heeft ook een customised Viper. De inspiratie van deze bodyshape komt van een Gibson SG met dubbele hoorns, maar dan met een asymmetrische body.

De LTD Viper 7 Black Metal Baritone is voorzien van een langere mensuur van 27 inch en zevende snaar waardoor de gitaar oogt en voelt als een flinke plank. De matzwarte finish, zwarte hardware, zwart fretboard zonder inlays en enkel element, met één volumepot oogt en ademt in een woord “metal”. Het dikke 3D logo op de kop past hier ook mooi bij. De uitrusting en specificaties van de gitaar zijn goed en niet zuinig uitgerust. Locking tuners houden de snaren op stemming, het toegepaste element in de mahoniebody is een Seymour Duncan Black Winter en de afwerking is echt dik in orde. Het ebony fretboard is voorzien van side dots, dus daar is over nagedacht, zodat je je wel kan oriënteren.

Hoe speelt en klinkt de Viper?
Een gitaar als deze die speel je niet clean, dus dat slaan we over en prikken de gitaar direct in een high-gain versterker, het rode kanaal van een 5150 III 50 watt versterker. Dit geeft meteen een goede eerste indruk. Het element biedt een dikke toon met een gruizig kil randje in het hoog, maar ook in het mid heeft dit element voldoende in huis. Ik snap goed waarom dit element Black Winter heet, maar ik ben ook blij met de mate van definitie die mogelijk is.

Qua bespeelbaarheid is de 27 inch mensuurlengte een relatief kleine stap van wat ik persoonlijk aan mensuurlengte gewend ben en dit voelt snel vertrouwd. De toonvastheid bij een langer mensuur als deze is een verademing en ook de relatief hogere snaarspanning komt de bespeelbaarheid voor mij ten goede. Hierbij dient wel gemeld te worden dat ik graag stevig aansla met stugge plectra, dus als je vanaf een ‘Les Paul’ (24 3/4 inch) mensuur de overstap maakt, zal je wel even moeten wennen. Vooral bij het spelen van solo’s merk je dit op, waarbij je toch iets verder moet ‘benden’ dan je gewend bent.

De dikke matzwarte laag op de body is ook op de hals aangebracht en deze stroeve afwerking speelt fijn. De hals is best breed, maar door de beperkte dikte goed bespeelbaar. Even terugkomend op solo’s, het bereik van de hoogste frets is niet optimaal met grote kolenschoppen, hier kom je de hoorn van de body al gauw tegen voordat je de body bij de nek tegenkomt. De volumepotmeter is voor mij op een vanzelfsprekende plek op de body geplaatst en goed bereikbaar. Als je maar één knop te bieden hebt, maakt het allemaal ook wel wat makkelijker.

Conclusie
De LTD Viper 7 Black Metal Baritone doet zijn naam eer aan, het is een ideale gitaar voor een (ritme-) gitarist in een (black-)metal band die in lage stemmingen een stabiele betrouwbare gitaar zonder onnodige franje wil spelen. Vanwege de goede tuners, een goed element en hoogwaardige matzwarte afwerking heb je veel kwaliteit aan metalgitaar in handen.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over ESP Guitars.