Lords of Metal
Arrow Lords of Metal

Metal Gear: Black Country Customs Pedalen

 
“De Black Country Customs biedt luxe hand gebouwde pedalen voor vriendelijke prijzen (ca € 120,- per stuk) van goede kwaliteit. De aanslaggevoeligheid en definitie in het geluid vallen op en dit zal hardrockers en bluesgitaristen zeker aanspreken.”
Luxe gitaarpedalen vanuit ‘Black Country’, die ervaren gitaristen als Tony Iommi weten te overtuigen hun handtekening er op te plaatsen, moeten voor ons toch interessant zijn om te testen. Uw Arrow Lords of Metal gaan ‘op stand’ met de custom pedalen lijn van Laney. Ik ben benieuwd of het onze ‘cup of tea’ is. En ik beloof dat ik de pink omhoog zal houden bij het aftasten van de instellingen. Wij testen voor u de Black Country Customs Steelpark en Monolith.
Door: Wouter Ι  08 februari 2020

Black Country Customs
Laney behoeft wat ons betreft geen introductie. De versterkers van dit legendarische merk staan sinds het begin van de metalmuziek in de jaren 70 op het podium te ronken bij Black Sabbath en vele gitaristen hebben dit voorbeeld van Tony Iommi gevolgd. Ook voor een moderne metalsound kunnen de Laney Ironheart series zelfs de kritische oren van Adam Dutkiewicz (Killswitch Engage) behagen en dat zegt wel wat, want de gitaarsound die uit zijn studiowerk komt, die weet mij altijd te overtuigen.

De Black Country Customs pedalenserie bestaat uit verschillende, in het Verenigd Koninkrijk handgebouwde gitaarpedalen en bestaat naast de door ons geteste overdrive en distortion, uit een reverb en een boostpedaal. De pedalen bieden door middel van een toggleswitch drie verschillende standen per effect en zijn gebouwd uit hoge kwaliteit componenten. Ze zijn true bypass en voorzien van stille schakelaars. De heldere drie kleuren leds tonen op welke stand het pedaal staat en de knoppen zien en voelen luxueus aan. Bij live gebruik is het wel verstandig goed te kijken hoe je de pedalen hebt ingeregeld, want op een podium met beperkt licht lees je dit niet makkelijk in één oogopslag van het pedaal. Mij spreekt het ook aan dat deze pedalen in een luxe verpakking worden geleverd en voorzien van een nette handleiding. Je koopt daar natuurlijk niet direct meer pedaal voor, maar het geeft wel aan met wat voor zorg een fabrikant een product overhandigt.

Steelpark
De Steelpark is een booster / overdrive pedal die je als volume boost of als overdrive toe kan passen. De drie verschillende standen van dit pedaal zijn een clean boost, een boost voor single coils en een stand die geschikt is om high gain amps op hun sodemieter te geven. Het pedaal biedt vier knoppen, voor drive, volume, bass en treble en de reeds benoemde toggleswitch. De cleane boost is fraai, want deze geeft ook wat warmte mee. De blauwe overdrive modus geeft een felle dynamische drive, erg geschikt voor blues of als je een solo door de mix wil prikken. Een high gain versterker kietelen kan dit pedaal wel, maar daar ligt niet zijn grootste talent.

Monolith
De Monolith distortion biedt een geluid van overdrive tot 70 / 80 ’s distortion in de drie modi. De knoppen zijn hier logischerwijs ook drive, volume en treble, maar voor het laag is een reduction toegepast om modderig laag in je toon te beheersen. Voor hardrockers die een organisch geluid zoeken lijkt dit een erg bruikbaar pedaal. Het blauwe kanaal klinkt organisch en reageert goed op dynamiek in je aanslag. Het rode kanaal kan je flink lostrekken en in combinatie met de steelpark drive in combinatie met dit pedaal tot een stevige sound opbouwen. Hoeveel gain je er ook indraait, de definitie van je aanslag blijft overeind.

Conclusie
De Black Country Customs biedt luxe hand gebouwde pedalen voor vriendelijke prijzen (ca € 120,- per stuk) van goede kwaliteit. De aanslaggevoeligheid en definitie in het geluid vallen op en dit zal hardrockers en bluesgitaristen zeker aanspreken.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over Laney.