Lords of Metal
Arrow Lords of Metal

Metal Gear: GHS Fretboard Kit

 
“Voor klein hobbywerk en onderhoud is dit echter perfect spul. “
Een smerige gitaartoon krijg je het beste van een schoon en goed onderhouden fretboard. Om je fretboard in goede conditie te houden en afscheid te nemen van alle smerigheid die je robuuste mannen -of vrouwenklauwen achter hebben gelaten op je gitaar heeft GHS een handige fretboard kit ontwikkeld.
Door: Wouter de Vries Ι  01 juli 2019

GHS Fretboard kit

GHS is een Amerikaans snarenmerk die snaren levert voor gitaar, basgitaar en banjo. Naast deze snaren is het merk vooral bekend van de ronde blikjes met Fast Fret om je snaren schoon en snel te houden. Vijfentwintig jaar geleden gebruikte ik deze al om het vervangen van veel te dure snaren te voorkomen en sindsdien ontbreekt de Fastfret niet meer in mijn live arsenaal.

De Fretboard Kit hebben we getest op een net aangeschafte, goed gebruikte (lees smerige) tweedehands gitaar. In de Fretboard kit zitten een Fret Buffer, GHS Fingerboard Cleaner/Conditioner en een doekje. De Fret buffer kan gebruikt worden om je frets licht te schuren en te polijsten. Om te voorkomen dat je fretboard beschadigt moet je zorgen dat je niet je fretboard zelf raakt. De olie werkt goed bij het weghalen van alle meuk die een fretboard lijkt te verzamelen tijdens het spelen en dient meteen als olie om het hout in goede staat te houden.

De kit wordt geleverd in de zelfde formaat blikjes als de Fastfret en die is dus makkelijk mee te nemen in je gitaarkoffer. Met deze kit kan je voor licht onderhoudswerk goed zelf aan de slag. Het schuren en polijsten van de frets, daar waag ik mij normaal gesproken niet aan. Om te borgen dat de fretboards niet door verkeerd doe-het-zelf werk schade oplopen laat ik bij voorkeur het echte onderhoudswerk over aan een gitaartechnicus. Niet alleen omdat die ook moeten eten, maar ook omdat zij veel meer verstand van zaken hebben, en zo voorkom je dat de fretboards door verkeerd doe-het-zelf werk schade oplopen. Mocht je gitaar echt een grondige opknapbeurt nodig hebben of je treft een heel interessante doch zwaar verwaarloosde gitaar treffen, dan raad ik je aan om een goede tech hiernaar te laten kijken. Voor klein hobbywerk en onderhoud is dit echter perfect spul.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over GHS Strings.