Lords of Metal
Arrow Lords of Metal

Nergal: “Scandinavische gasten zijn zo gemakkelijk. Die Zweden en Noren zijn uiterst professioneel en werken heel snel.”

Een jaar na ‘New Man, New Songs, Same Shit vol 1’, komt dit project van Behemoth frontman Nergal terug met deel twee. En alweer is Nergal erin geslaagd om heel wat uiteenlopende artiesten te vinden voor twaalf straffe nummers die elk hun eigen karakter hebben. Met de promotie voor Me And That Man en het leggen van de laatste hand aan nieuw werk van Behemoth is het superdruk voor Nergal. Gelukkig voor hem mag hij binnen enkele dagen op welverdiende vakantie en kreeg ik een ontspannen en grappige Nergal te spreken.
Koen de Waele Ι 2 november 2021

Hallo Nergal, leuk je te horen. Dzień dobry, jak się masz
Haha, je Pools is niet slecht. Met mij gaat alles goed hoor. Ik ben bezig met interviews en heb hiervoor al in de studio gezeten voor Behemoth. Dan zijn er nog wat projecten voor de toekomst.

2020 en 2021 waren twee rotjaren. Jij bent een man die bijna voortdurend op tour bent. Hoe heb je dat stilliggen overleefd?
Wel, eerlijk gezegd, toen de wereld dichtging van de ene op de andere dag was ik een beetje opgelucht. Ik was goed op weg om een promotour voor Me And That Man te doen en we hadden juist de tour met Behemoth beëindigd. Ik was helemaal uitgeput door slaaptekort. Holy shit, het werd me helemaal te veel. Ik had gewoon geen tijd tussen twee touren door om terug op te laden en te hergroeperen met de rest. Een paar maanden rust waren welkom en ik was blij om eventjes niets te doen. Voor het eerst in mijn carrière zat ik op mijn gemak. Afgezien dan van de keer dat ik verplicht rust diende te nemen wegens kanker. Ik had echt niets te doen en dat gaf een heel lekker gevoel. Na een paar maanden begon ik echter ongeduldig te worden en wilde ik meer creatief en actief worden. Ik heb dan een sessie gedaan met Me And That Man. De eerste en de tweede lockdown heb ik goed doorstaan. De volgende werden erger want ik verveelde me telkens steendood.

Het album noemt ‘New Man, New Songs, Same Shit vol 2’ en ik heb er enorm van genoten. Welke gasten waren het moeilijkst om erbij te halen?
Eigenlijk geen enkele. Het is op zich al een leuke band om in te zitten en het vergt geen energie, geld of budget. Het zijn leuke gasten – en ikzelf ben ook wel een toffe gast –  en we maken het beste van. Het voelt cool en fijn. Het is altijd leuk om dat te doen en niet zo uitdagend. Maar op een gegeven ogenblik, wordt het wel serieus en die periode komt meestal tijdens het mixen. Ook logistiek is het soms wat moeilijk. Sommige artiesten reageren al na enkele dagen maar bij andere duurt het weken. We hadden gelukkig alle tijd van de wereld.

Hoe werkt het eigenlijk bij MATM met een nummer. Schrijft eerst heel de band, zoek je dan een gast en schrijf je dan de tekst?
Meestal start het op die manier. Het begint met de muziek en dan klooien we wat in het rond en horen we hoe het nummer klinkt. Dan maken we refreinen. Meestal hebben de nummers wel wat potentie en de beste halen we eruit. Dan is het rondzoeken naar welke artiest er het beste bij past, en hoe we voordelen krijgen door de inbreng van andere mensen. De basis is dus het muzikale. Soms krijg ik dat als totaalpakket helemaal afgewerkt. Bandlid Sasha Boole schreef zo twee nummers helemaal zelf. Eentje ervan ‘Silver Halide’ werd ingezongen door Randy Blythe. Het andere nummer dat Sasha schreef is ‘Witches Don’t Fall in Love’. Randy schreef zijn eigen tekst. Zo is er voor elk nummer wel iets speciaal. Je noemt het en ik zeg hoe het schrijfproces is verlopen. Dat was bij elk nummer anders.

Oké, dan noem ik ‘Witches Don’t Fall in Love’ wat één van mijn favorieten is. Kristoffer Rygg laat er zo een fantastische stem in horen.
Hij is verbazend en was zo gemakkelijk om met te werken: eenvoudig en nederig. Het was raar hoor. Tot zover was het leuk om met iedereen te werken maar die Scandinavische gasten zijn zo gemakkelijk. Die Zweden en Noren zijn uiterst professioneel en werken heel snel. Ze weten ook hoe ze in een team moeten werken en nemen hun verantwoordelijkheden op. Ik ben een grote fan van hun werkethiek en Kris is zowat de meest nederige persoon om met samen te werken. Aanvankelijk ging ons vast bandlid Sasha de Oekrainer het nummer inzingen. Het klonk al heel goed en eigenlijk waren we niet meer van plan om er iets aan te veranderen. Maar er kwam die lockdown en dan heb ik Kris het nummer laten inzingen. Het is een eersteklas folknummer. De eindteksten en zang zijn soms echt wel een spelveranderaar.

Nog zo een speciale naam is Mary Goore. Toen ik ‘Under the Spell’ met Mary Goore hoorde, besefte ik dat het niemand anders als Tobias Forge van Ghost was. Een ander genre als Behemoth maar beiden hebben voor de donkere kant gekozen. Hebben jullie veel gemeen?
(Lacht) Jazeker. Hij is ongelofelijk en Ghost is een van de meest spannende bands die de laatste jaren rondloopt. Het is ook het enige nummer dat oldschool in een studio werd opgenomen. Ik reisde er speciaal voor naar Zweden. Al de andere nummers waren online en met digitale interactie opgenomen.

Je hebt Behemoth and MATM. Beiden zweven in het antichristelijke qua tekst maar zijn een heel andere vorm van muziek. Hoe pas je je telkens aan om van black metal ineens naar donkere folk te gaan en terug?
Als de verandering van Behemoth naar MATM eraan komt, is dat gemakkelijk. Ik begin gewoon te drinken.

Je laat heel wat van je gasten hun comfortzone verlaten. Was het soms niet te moeilijk om hun te overtuigen?
Natuurlijk, ik zat al in Zweden en zei tegen Tobias dat hij ging zingen. Hij zei absoluut van niet. Maar de dingen gebeuren en ik kan nogal redelijk overtuigend overkomen. Het is een proces en je probeert dingen uit en sommige gooi je weg. Het gaat zo altijd maar aan. Elk nummer is anders en de band zorgt dat het werkt.

Komt er eigenlijk nog een volume 3?
Neen. Volume 1 en 2 zijn als tweelingen en ze zijn heel mooi verpakt. Ik denk niet dat er een volume 3 gaat komen want die gaat er teveel aan zijn. Misschien dat ik ooit nog van mening verander maar tot nu toe zal het neen zijn en gaat het volgende project waarschijnlijk iets helemaal anders worden.

Jij bent één van de hardst werkende artiesten die ik ken. Zelf toen de wereld stil lag, postte je dagelijks foto’s op Instagram of Facebook waar je aan het werk was of nieuwe merchandise toonde. Hoe ontspan je jezelf nog?
Masturberen haha. Je hebt gelijk hoor, ik ben een workaholic. Maar ik weet ook hoe ik mijn vrije tijd moet spenderen. Voor dit interview, heb ik nog aan Behemoth gewerkt. Vanaf volgende donderdag ben ik vrij en ga ik tien dagen lang ontspannen. Vakantie, zon, tetten, sport en dan kom ik terug en start de mix voor Behemoth. Ik probeer op die manier de balans tussen werk en ontspanning te zoeken.

Een paar dagen terug heb ik toch gelachen toen je een foto postte uit de tijd van het ‘Grom’ album (Behemoth 1996) waar je poseerde als een soort Conan de barbaar. Wat denk je eigenlijk als je al die oude foto’s terugziet?
Haha, dat was enorm grappig. Het doet wel veel want is er eigenlijk niets anders te doen. Ik hou van mijn leven en omarm het. Zelfs de domme dingen die ik in het verleden heb uitgestoken. Maar uiteindelijk heb ik van niets spijt en durf ik het zelfs te tonen. Destijd liep ik rond zoals op die foto. Ik was zo en dat maakte deel uit van hoe ik zelf ben. Dus ga ik niet pretenderen wat ik nu ben. Ik was gisteren een andere persoon en morgen zal ik terug een andere persoon zijn. Dat is de menselijke natuurlijke complexiteit, hoe je van jezelf en je fouten leert. Omarm dat en je moet goed  zijn voor jezelf. Coach Nergal heeft gesproken.

Ik heb juist de aankondiging gezien dat je met MATM op Graspop 2022 gaat spelen.
Ik kan niet zeggen hoe erg ik dat mis. Ook Graspop, toch wel een van mijn meest favoriete festivals. Ik mis België. Jullie zijn altijd fan geweest van al mijn projecten. Ik wil jullie terug kunnen entertainen. Ik sterf van verlangen. En de line-up van festivals zoals Graspop en Hellfest is zo goed. Bob is nog steeds de baas van Graspop en hij laat dat festival schijnen boven alle andere festivals over de hele wereld. Ik dacht onlangs nog op een vliegtuig te springen en langs te komen op Alcatraz Metal Fest. Sommige vrienden waren me echt aan het overtuigen maar het was tussen het touren door en het was te druk. Maar komende zomer ga ik jullie zeker terugzien.

Maar ondertussen: blijf weg van covid en blijf gezond. Ik zeg dat tegen iedereen waar ik tegen spreek. Ik heb echt de grootste hoop dat volgend jaar alles terug beter is en we van de muziek gaan kunnen genieten. Zonder dat is mijn leven echt shit.