Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Mayhem – Daemonic Rites
Century Media Records
Release datum: 15 september 2023
“Sluit je ogen en je waant je midden in een Mayhem inferno. Zelfs met de professionele opnames, blijft het organische gevoel behouden.”
8/10
Koen de Waele I 6 september 2023

Geen enkele black metalband moet zo tot de verbeelding spreken als Mayhem. Sommige leden kwamen en gaan. Zanger Dead pleegde in 1991 zelfmoord en bassist Euronymous werd in 1993 vermoord door Count Grishnackh van Burzum. Voor wie het allemaal interesseert is trouwens de film ‘Lords Of Chaos’ een leuke aanrader. Feit is dat Mayhem nog steeds bestaat, goede platen uitbrengt en waanzinnige liveshows speelt.

‘Daemonic Rites’ is een livealbum met zestien (achttien met de intro en outro) nummers dat de liveperiode afsluit van het in 2019 verschenen ‘Daemon’. Zo krijg je nieuwere nummers te horen maar worden evenwel de klassiekers niet vergeten. De teller staat ondertussen op een duizendtal liveshows in hun veertigjarige carrière en de huidige bezetting met Necrobutcher (bas), Hellhammer (drums), Attila Csihar (zang) en gitaristen Teloch en Ghul, klinkt als een strak geoliede machine. Toch is het vooral zanger Attila die een verpletterende indruk achterlaat. Het geheel bestaat uit opnames uit Londen, Manchester, Gotenburg, Boedapest, Sydney en Melbourne. Geen paniek want alles werd vakkundig aan elkaar gelijmd en klinkt als één vlot geheel. Sluit je ogen en je waant je midden in een Mayhem inferno. Zelfs met de professionele opnames, blijft het organische gevoel behouden. Na de intro worden de deuren naar de hel wagenwijd geopend met ‘Falsified and Hated’. Tijdens de break halverwege lijkt het alsof Satan zanger Attila heeft overgenomen en hemzelf hoort zuchten en geluiden voortbrengen. Na een duister gebed wordt vlotjes overgegaan naar ‘To Daimonion’.  

Op ‘Voces Ab Alta’ hoor je waar Attila tot in staat is en hij zelfs een tenorachtige opera lijn kan inzingen om vervolgens over te gaan naar zijn indringende gekrijs. Na vier minuten domineren kerkklokken het geluid en gaat het publiek luidop Mayhem scanderen waarna de klassiekers uit ‘De Mysteriis Dom Sathanas’ beginnen met ‘Freezing Moon’ als eerste. Naar het einde van de set worden ook de oudjes live gebracht waaronder ‘Deathcrush’, ‘Chainsaw Gutsfuck’ en ‘Carnage’. Waanzinnige nummers waar duidelijk te horen valt hoe Mayhem beïnvloed werd door punk en hardcore. Combineer dat met Attila zijn zang en dan besef je waarom Mayhem na veertig jaar nog steeds tot de top van de black metal scene behoort.