Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Martyr – Live In Japan
Pt78 Records
Release datum: 31 mei 2019
Tekst: Sjak – 12 juli 2019
“Feit is wel dat men op deze ‘Live In Japan’-CD er uitstekend in geslaagd is om de kracht van de band op het podium vast te leggen voor het nageslacht.”
8.4/10

Voor bands zoals Martyr kun je alleen maar enorm veel respect opbrengen, daar deze formatie al sinds de begin jaren tachtig actief is en anno 2019 bewijst nog steeds een hartig woordje mee te kunnen spreken in de vaderlandse metal scene. In hun eerste actieve periode, die duurde van 1982 tot 1987 heeft men een tweetal platen uitgebracht die heden ten dage terecht gezien worden als klassiekers, zijnde ‘For The Universe’ (uit 1985) en ‘Darkness At Time’s Edge’ (uit 1985). Beide albums herbergen heerlijke metal songs die gekarakteriseerd worden door lekkere vlotte riffs en sterke melodielijnen. Toch besloot men in 1987 het bijltje er bij neer te gooien en het heeft een hele tijd geduurd alvorens de band ontwaakte uit die lange winterslaap. In 2001 werd Martyr weer tot leven gewekt om op te treden op het Heavy Metal Maniacs festival en een aantal jaren later waren ze ook terug te vinden op Headbangers Open Air en Keep It True. Het bloed kruipt ogenschijnlijk dan toch waar het niet gaan kan, want men besloot op ook weer de studio in te duiken om nieuw materiaal op te nemen. Dat kwam er in 2009 in eerste instantie in de vorm van de EP ‘Fear’, die in 2011 gevolgd werd door de full-length ‘Circle Of 8’. Hierdoor was men in staat om de band weer prominent op de kaart te zetten en in 2016 werd het mijns inziens tot op heden sterkste album ‘You Are Next’ afgeleverd. Martyr had gedurende die jaren reeds een stevige live-reputatie opgebouwd en dat resulteerde in een eerste toer door Japan in 2017. Inmiddels is men een tweede keer in het land van de rijzende zon geweest en daarvan zijn de nodige live-opnames gemaakt die nu als deze ‘Live In Japan’ op de markt gebracht worden.

Zoals aangegeven stond Martyr altijd al bekend als een prima live-band en dat blijkt op ‘Live In Japan’ alleen maar bevestigd te worden. Ondanks een aantal bezettingswijzigingen in de afgelopen jaren (gitarist Marcel Heesakkers werd vervangen door Geoffrey Maas, terwijl de voormalige ritme-sectie bestaande uit drummer Wilfried Broekman en bassist Jeffrey Bryan Rijsburger vervangen werd door respectievelijk Rick Valcon en Vinnie Wassink) blijkt deze rondom gitarist Rick Bouwman en zanger Rop van Haren opgebouwde band nog steeds stevig van leer te kunnen trekken op het podium. Nu heeft men daar ook wel het uitgesproken song materiaal voor want met name ‘Into The Darkest Of All Realms’, ‘Monster’, ‘Afterlife’ en ‘Inch By Inch’ spetteren je speakers uit, mede vanwege het uitstekende, door Rick Valcon verzorgde geluid, maar het dient te worden gezegd dat er met de rest van het vertolkte materiaal ook helemaal niets mis is. Natuurlijk spreken de oudjes ‘Snow And Fire’ en de Martyr-klassieker ‘Speed Of Samurai’ mij persoonlijk nog altijd het meest tot de verbeelding, maar ik kan me voorstellen dat de wat jongere luisteraars daar een andere mening over hebben. Feit is wel dat men op deze ‘Live In Japan’-CD er uitstekend in geslaagd is om de kracht van de band op het podium vast te leggen voor het nageslacht. Het spelplezier spat er van af en men laat zich hier echt wel van hun beste kant zien. In deze vorm kan de band nog vele jaren mee en ik hoop dan ook dat men nog vele mooie plaatjes zal gaan maken. Voorlopig kun je met deze ‘Live In Japan’ volop genieten van de live-kwaliteiten van deze prima live-band!

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.